Stäng star

Runacademys blogg

Därför gör styrketräningen dig till en bättre löpare!

Publicerad

Varför bör du styrketräna? 

Många tror att löpning enbart handlar om att ha starka ben, men det är fel. Som löpare behöver du dessutom ha en stark core- och ryggmuskulatur för att orka hålla upp överkroppen som hjälper dig att behålla rätt löpteknik även när du blir trött. Därför är det viktigt att komplettera löpträningen med anpassad styrketräning. Det kommer du tjäna mycket på i längden och fördelarna är många.

1. Minskad skaderisk
Genom att regelbundet träna styrka minskar du skaderisken. De flesta skador är överbelastningsskador som du får för att musklerna inte är tillräckligt starka för den belastningen som de utsätts för. De vanligaste problemen hos löpare som inte avsätter tid för styrketräning är onda knän, höfter, vader och ländrygg. Allt hänger ihop; har du ett svagt höftparti, frestar det på både knän och ländrygg.

2. Bättre löpsteg

Styrketräning gör även att du orkar hålla upp ett bättre löpsteg och att du får mer tryck i steget. Har du svaga vader och fötter medför det till ett sämre löpsteg vilket leder till överbelastningsskador.

3. Ökad muskelmassa
När man blir äldre minskas muskelmassan och av den anledningen är de ännu viktigare att träna styrka. Du kommer bli en starkare löpare genom att komplettera löpträningen med styrketräning.

 

Kroppsvikten är en bra belastning
Du kommer långt av att enbart träna med kroppsvikten och måste inte gå till ett gym. Det gör att styrketräningen blir tidseffektiv och du kan göra det direkt efter ett löppass.  Du kan starta med enbart fem minuters styrketräning, eller 4-6 övningar och sedan utöka allt eftersom. Det viktigaste är att du får till lite styrketräning än ingenting alls. Du kommer efter väldigt kort tid märka att du får en bättre hållning och ett starkare löpsteg eftersom du genom styrketräning orkar hålla upp löpsteget bättre.

I Runacademy Online finns styrkeprogram med filmer på övningar som framförallt är bra för löpare. Det är viktigt att övningarna görs rätt för att ha bäst effekt.  Här kan du läsa mer om vår löpcoaching online.

IMG_8477


Kommentarer avstängda.