Stäng star

Runacademys blogg

Denna vecka får alla våra nya deltagare springa intervaller

Publicerad

Denna vecka introducerar vi både löpskolning och intervallträning för alla de nya deltagare i löpargrupperna. För många av våra deltagare är det därför första gången man nånsin springer löpintervaller.

Vad är egentligen intervaller?
Intervaller innebär att man springer i ett högre tempo under en viss tid för att sedan vila. Detta ska sedan upprepas ett antal olika gånger. På detta sätt orkar man utmana sig själv mycket mera än om man skulle försöka öka tempot på en längre runda. Intervaller kan varieras i längd, intensitet och i vila på en massa olika sätt. Denna vecka får alla nya deltagare köra klassiska 60 sekunders intervaller.

Varför springer man intervaller?
Intervaller är ett av de mest effektiva träningsformerna för att förbättra sin kondition på. Det är svårt att ligga i ett högt tempo med hög puls under en längre tid, men genom att dela upp det i olika delar så klarar man pressa kroppen hårdare. Intervaller gör också att du klarar av att springa i ett högre tempo än vad du skulle göra annars. Intervallträning är även ett roligt sätt att variera träningen på så man får lära kroppen att springa i olika farter och med olika intensitet.

Vad ska jag tänka på om jag springer för första gången?
Om du aldrig har sprungit intervaller tidigare så är det viktigt att du är försiktig på första passet. Det blir en helt ny intensitet för kroppen och det gäller att inte gå på för hårt. Ett tips är att sträva efter att hålla samma tempo på alla intervaller. Det är därför viktigt att du inte går ut för hårt. Går du ut för hårt är risken är att du bara orkar några stycken och sedan stumnar helt. Första två intervallerna ska oftast kännas ganska lätta och kontrollerade.

Hur ska du tänka om du är nybörjare?
Om du är nybörjare så är intervaller ett väldigt bra sätt för att komma igång med löpningen. Det är lättare att dela upp löpningen i olika delar (intervaller) än att springa jättelångt på en gång. Då får kroppen också chans att successivt vänja sig vid att springa. Tänk bara på att inte köra för hårt när du är nybörjare. Det kan räcka att du joggar försiktigt på intervallerna till en början. När du inte är van vid att springa är det viktigt att inte pressa kroppen för hårt. Pressar du kroppen för hårt finns risken att du då kan få en skada när kroppen inte är van att springa.

Så här har det sett ut i veckan när måndagens och tisdagens grupper sprungit intervaller!

Växjö

Karlskrona

Östermalm

Farsta

Gävle

Liljeholmen

Jönköping

Södertälje

Sundsvall

Västerås

Malmö

Falun

Luleå

Vasastan

Kungsholmen

Umeå

Öland

Laholm

Eskilstuna

Östersund

Hammarby Sjöstad

Linköping

Bra kämpat alla deltagare!!!


Kommentarer avstängda.