Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Det gäller att ha tålamod efter ett långlopp!

Publicerad

Nu har det gått två veckor sedan jag sprang Ultravasan 45km och jag inser att det krävs tålamod för att komma tillbaka. Loppet tog nämligen hårt på mig.

Jag tycker det alltid att det är lite klurigt hur man ska göra efter ett lopp. Det är lätt att vara ivrig och dra igång med träningen för snabbt. Om det är något som jag lärt mig efter alla år jag har sprunget så är det att inte stressa igång för snabbt med träningen efter ett längre lopp som tagit hårt på kroppen. Det tar tid att återhämta sig och man brukar säga att det kan ta fyra veckor efter ett maraton och två veckor efter en halvmara. Om man börjar för tidigt har jag märkt att det tar ännu längre tid att komma tillbaka till en skön löpkänsla och så är det högre risk att bli skadad. Det gäller att därför ha tålamod!

Samtidigt är det svårt att ha tålamod. Det finns inget annat jag vill göra just nu än att springa då jag också fick en extra boost av loppet. Men just nu känns kroppen fortfarande tung och det känns som det är långt kvar till någon skönare känsla.

Direkt efter loppet var jag muskulöst helt slut. Dagarna efter kunde jag knappt gå och det har varit tillräckligt utmanande att göra vardagliga saker. Av naturliga skäl blev det därför helvila med fokus på att försöka återhämta mig.

Jag har sedan denna vecka börjat att jogga även om det bara blir korta turer i lugnt tempo. Det bästa för återhämtningen är ändå att röra på sig och inte vara helt still. Kroppen känns fortfarande sliten och trött och så länge som det känns så finns det ingen idé att försöka stressa fram något. Det kommer med andra ord bli en fortsatt lugn helg och jag hoppas kunna vara redo att öka på träningen något under nästa vecka.

Jag är nämligen sugen på fler lopp nu i höst men gäller även att kroppen vill vara med på det.

Hur brukar det vara för er andra med återhämtningen efter ett lopp?


Kommentarer avstängda.