Stäng star

Runacademys blogg

Vad händer i kroppen när man tränar?

Publicerad

När vi tränar löpning förbättras kroppens fysiologiska funktioner på både central och lokal nivå. På central nivå hör hjärtat, blod och lungorna. På lokal nivå hör skelettmusklernas fysiologiska förmåga att ta upp syre och skapa energi under arbete. Här går vi in lite mer på djupet på vad som faktiskt händer i kroppen när du tränar och därmed blir starkare och uthålligare!

löpargrupp springer

Detta händer i blodet när du tränar löpning

Blodet består av röda blodkroppar. I de röda blodkropparna finns hemoglobin som kan binda syre. När vi pressar kroppen, genom till exempel löpträning, så ökar mängden röda blodkroppar som ett svar på träningen. Ju mer röda blodkroppar desto mer syre kan blodet ta upp ifrån lungorna.

Hjärtats förmåga att pumpa ut blod förbättras!

Hjärtat är en muskel och likt skelettmusklerna blir det också större och starkare med träning. Dels blir tjockleken på hjärtats väggar större vilket gör att det får mer kraft att pumpa ut blod. Även hjärtats kamrar ökar i storlek vilket leder till att hjärtat kan ta in mer blod. Ett starkare och större hjärta gör att det kan pumpa ut mer blod. Slagvolym blir därav större vid uthållighetsträning.

Slagvolym är hur mycket blod som hjärtat kan pumpa ut vid ett slag. Om hjärtat kan pumpa ut mer blod per slag så behöver det heller inte slå lika ofta för att få ut samma mängd blod som tidigare. Efter en tids träning klarar man därför att hålla samma tempo men med en lägre puls eftersom hjärtat är starkare. Det gör även att vilopulsen sjunker.

Vilopulsen är den puls man har när man vaknar på morgonen. En nybörjare kan sänka sin vilopuls med 1 slag/min för varje vecka de fem första veckorna med träning.

glada löpare

Musklernas förmåga att använda syret förbättras!

Hur bra muskeln är på att ta upp syre beror främst på antalet kapillärer och mitokondrier. Mitokondrierna är muskelns energifabriker som omvandlar fett, kolhydrater och syre till energi. Kapillärerna är de minsta blodkärlen som omger själva muskelcellen, ju fler kapillärer, desto lättare är det att syreförsörja muskeln. Vid uthållighetsträning kan man flerdubbla antalet kapillärer i muskeln och öka antalet mitokondrier.

Härligt! Nu vet du mer vad som händer i kroppen när du tränar! Vill du lära dig mer om träningslära? Alla våra medlemmar kan läsa många fler intressanta artiklar i vår kunskapsbank. Vill du också komma åt den – bli online medlem här!


Kommentarer avstängda.