Stäng star

Runacademys blogg

Nu har alla våra deltagare i höstens löpargrupper sprungit intervaller

Publicerad

Nu har alla våra deltagarna i löpargrupperna fått köra sitt första klassiska intervallpass! Bra jobbat alla deltagare.

Det är alltid lite klurigt i början när man ska lära sig springa intervaller och det kan ta några intervallpass innan man kommer in i träningsformen.

I dag ge vi er därför tips våra bästa tips som kommer hjälpa dig under höstens alla spännande intervallpass: 

Det viktigaste är att du inte jämför dig med andra när du springer intervaller. Det kommer alltid finnas någon som är lite snabbare än dig. Kom ihåg att du är med i löpargruppen för din egen skull och att det inte är någon tävling när vi springer.

Det är lätt hänt att man går ut för hårt på intervallerna. Du är pigg, taggad och vill ge järnet! Men bromsa dig själv en smula de första intervallerna. Går du ut för hårt finns det en risk att du blir snabbt väldigt trött, du orkar inte hålla ditt tempo och intervallträningen blir en plågsam historia. De första intervallerna ska kännas kontrollerade så spring dig inte helt slut i början av passet.

Är du helt nybörjare i löpningen är det viktigt att du tar det lite lugnare de första 3 månaderna för att vänja kroppen vid löpträningens belastning. Därför räcker det med att du joggar på intervallerna om du precis har kommit igång med löpträningen.

När man är trött under intervallerna är det lätt att man börjar tappa löpsteget och få försämrad teknik. När det känns jobbigt fokusera lite extra på löptekniken så kommer det bli mycket lättare att springa, du springer snyggt hela vägen och löpningen blir mer skonsam för kroppen. När man blir trött och när man vill springa fort är det också risk att man börjar spänna sig i ansiktet, axlar och armar. Detta tar onödig energi och försämrar löptekniken. Det är viktigt att du hela tiden försöker vara avslappnad i ditt löpsteg även fast du springer snabbt.

Löpningen blir mycket roligare om vi hjälper och peppar varandra. Ser någon i din grupp trött ut, ge personen en klapp på axeln eller några peppande ord. Detta kan verkligen göra stor skillnad, du får också energi tillbaka av att peppa andra.

Det är också viktigt att du tänker positivt när du springer. När det känns jobbigt är det lätt att negativa tankar kommer och du fokuserar för mycket på den ansträngande känslan. Tänk positivt, att du är stark och orkar mycket så kommer det bli mycket lättare och roligare! Hjärnan har större påverkan på vår prestation än vad vi tror.

Sist men inte minst! Lyssna alltid på kroppen när du springer intervaller. Får du ont någonstans är det bra att avbryta så att du inte råkar få en skada som tar lång tid att komma tillbaka ifrån.

Vi är grymt imponerade av era kämpainsatser, teamwork och löparglädje på veckans pass.

Här nedan ser ni bilder ifrån onsdagen och torsdagens träningspass:

 

Borlänge

borlänge1


Göteborg 

göte1

göte2

göte3


 

Lund 

lund1


Norrköping

Lika glada före som efter passet

norr1


Skellefteå

Fullt fokus på löptekniken i Skellefteå

skel1


Sundsvall

sund4 sund3 sund 5


Södermalm

söder1

söder2


Bra jobbat även i Uppsala, Trollhättan och Kalmar som tränade under onsdagskvällen!


Borås 

borås pass3 2

borås pass3


 
Jönköping

jönköping pass 3 1

jönköping pass 3


 
Halmstad

halmstad pass 3

halmstad pass31


 
Huddinge

huddinge pass 3


 
Hammarbysjöstad

hammarbysjöstad pass 3Kommentarer avstängda.