Stäng star

Runacademys blogg

Du måste variera träningen för att utvecklas!

Publicerad

Om du alltid gör samma sak på träningen så kan du inte förvänta dig att du bli bättre. Kroppen anpassar sig nämligen enbart efter det den utsätts för. Om du alltid springer samma runda i samma tempo så blir du bra på just det – att springa den rundan i just det tempot. För att bli bättre behöver du utmana kroppen på ett nytt sätt. Här kommer några tips att tänka på för att få mer variation i sin träning!

1) Du blir bra på det du tränar på!
Om du alltid springer samma runda i samma tempo kommer du bli bra på just det – att springa den rundan i just det tempot. Kör du endast långa lugna pass kommer du inte heller bli snabb. Kör du endast korta snabba intervaller så kommer du inte bli uthållig. Du blir helt enkelt bra på det du tränar på och av den anledningen är det viktigt att också träna det man inte är bra på. Det är lätt att man främst gör det som man är bäst på men ibland kan det vara bra att göra det man inte känner sig helt bekväm på för att öva på upp sina svagheter. Våga prova nytt och utveckla dig!

2) Du måste öka belastningen för att bli bättre
Kör man samma träning år efter år kommer du tyvärr inte bli bättre. Du kommer i och för sig att hålla dig på samma nivå, men mer kommer inte hända. Kroppen vänjer sig vid en belastning om ingen förändring sker. Ibland måste man chocka kroppen och våga testa något nytt om man vill utvecklas.

För att öka belastningen kan man:
– Längre pass: Du kan öka mängden på passen och försöka spring alängre sträckor än det du brukar.
– Träna oftare: Lägg till ett extra pass i veckan kommer göra en stor skillnad
– Höja intensiteten på passen: Om du har svårt att höja mängden så öka intensiteten. Har du ont om tid är det därför effektivare att köra intervaller

3) Träningen måste ökas successivt
Även om du måste öka belastningen måste kroppen hinna ta till sig den nya träningen. Ökar du träningen för snabbt kan det leda till skador eller överträning då du inte hinner återhämta dig. Lyssna till kroppens signaler, känner du dig trött och sliten så kan det bero på att du har tränat för hårt. Ibland kan det ta flera veckor eller till och med månader innan du har byggt upp kroppen så pass mycket att du klarar av att öka träningen.


Kommentarer avstängda.