Stäng star

Runacademys blogg

Effekter av styrketräning

Publicerad

Man får ofta höra att styrketräning är bra, även för löpare, men varför det egentligen? Vilka effekter har styrketräningen på min löpning, varför kan jag inte lika gärna bara löpträna?

Att enbart fokusera på löpträning kan vara effektivt för kondition och uthållighet, men att inkludera styrketräning kan komplettera din träning och göra dig till en starkare och mer mångsidig löpare. Här nedan går vi djupare igenom styrketräningens effekter:

Anpassningar i nervssystemet

De prestationshöjande effekterna vi får av styrketräning beror inte enbart på en större muskelvolym. Mycket av de förbättringar vi gör till följd av styrketräning är en neurologisk anpassning. Det som sker är att nervsystemet kan rekrytera fler motoriska enheter (muskelfiber och dess sammanlänkande nervcell), vilket ger ett bättre samspel mellan musklerna i kroppen som gör att vårt rörelsemönster förbättras.

Hypertrofi

Vid tillräcklig belastning och återhämtning i form av bra kost och vila får musklerna möjlighet att bygga upp sig, alltså en ökning av muskelvolym. De innebär att muskelfibrerna bli större men även fler. Det är inte alltid synligt utan hypertrofi kan ha skett genom att muskelfibrerna i muskeln packas tätare. Fler muskelfibrer leder till ökad styrka.

Större tålighet i sena och bindväv

När vi styrketränar kommer bindväven och senan bli tjockare och därmed klara högre belastning. När vi springer innebär det att vi bättre kan använda den styvheten och på så sätt förbättra både löpekonomi och få ett spänstigare löpsteg.


Kommentarer avstängda.