Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

En vecka som vegetarian!

Publicerad

Just idag känner jag mig något extra stolt över mig själv och min man. Under en vecka har vi lyckats att äta enbart vegetariskt, vilket innebär att man undviker kött, kyckling och fisk men äter ägg och mejeriprodukter. Kanske inte så imponerande för många av er som redan är vegetarianer, men för oss som inte är vana så har det varit en rätt stor omställning.

Men varför valde vi att  ta en köttfri vecka?
Idag äter genomsnittssvensken dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet och vi har ökat vårt intag med hela 45 % sedan 1990. Konsumtionen av kött påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror främst på att djurens avföring, gödsel och produktion av foder ger stora utsläpp. Dessutom blir det väldigt ineffektivt att mata djuren med kalorier som skulle kunna ge mat till fler människor om inte kalorierna tog en omväg genom djuren. Men inte nog med att kött inte är bra för miljön, det påverkar även vår hälsa samt skapar mycket lidande bland djuren. På grund av att vi idag kräver så stora volymer kött till en så billig produktion som möjligt så gör det att djur inte får ett drägligt liv där de får leva i alldeles för små utrymmen. Det är inte heller nyttigt för våra kroppar att äta för mycket kött där framförallt rött kött har visat att öka risken för cancer.

Vi behöver alla minska mängden kött!
Vi har alla ett eget ansvar för våra växthusutsläpp och om alla gör en liten skillnad så kommer det göra stora resultat. Ett av dessa insatser är att äta mindre kött. Det innebär inte att man måste bli vegetarian, men om alla kan minska sin köttkonsumtion till hälften så skulle det vara en stor bedrift.

Jag har själv tyckt att det känts knepigt och svårt att äta vegetariskt. Kött är även väldigt gott och det känns som en rätt stor uppoffring att ta bort det. Det blir även lätt att man äter det man är van vid, vilket oftast innebär något form av kött till varje måltid. Det var därför som vi bestämde oss för att prova äta helt vegetariskt under en vecka för att bryta våra vanor helt.

Hur har det då gått att äta vegetariskt?
De första dagarna var helt klart svårast. Vi hade inte planerat detta så bra och hade inte riktigt tid att köpa hem bra mat och göra en ordentlig plan från start. Under de första dagarna blev vi därför tvugna att äta det som vi hade hemma, vilket innebar en massa linser och bönor. Är man dock inte van att äta så mycket linser och bönor så kan man få en del problem med magen, vilket vi båda fick. Om du vill äta vegetariskt så kan det därför vara ett tips att vara lite försiktig med att äta mycket linser och bönor till en början så magen hinner att vänja sig vid det.  När vi sen äntligen fick tid att göra en ordenltig handling så har det gått bättre.

Har inte saknat smaken på kött
Jag har konstigt nog inte saknat kött så mycket som jag hade trott från början. Det verkar som att suget efter kött minskar ju mindre som man äter. Vi har också ätit så mycket annat gott så har inte känts så svårt ur den aspekten. Däremot har jag tyckt det vara jobbigt att bli tvungen att hålla mig till en strikt kost med förbud. Jag är verkligen emot strikta dieter och tycker att man ska få äta lite av allt. Framförallt har det varit jobbigt om man varit på en lunchrestaurang som har serverat riktigt tråkig vegetarisk kost. Då har det känns lite trist att bara få en sallad när man egentligen varit jätte hungrig och velat få mer ordentlig mat. Det har sedan varit jobbigt att min mage har protesterat mot att få i sig så mycket fibrer (Vegetarisk kost innehåller oftast mycket mer). Det är dock en vanesak och något som magen vänjer sig vid ju mer vegetarisk som man äter.

Hur ska vi nu äta framöver?
Jag tycker som sagt inte om att leva med förbud och har därför inga planer på att bli just vegetarian. Jag kommer däremot att försöka äta mycket mindre kött. Planen är att äta kött ungefär varannan dag (Då mest fisk/kyckling) och vegetariskt varannan dag. Jag kommer även vara mycket mer noggrann var köttet jag äter kommer ifrån och främst välja ekologiskt och svenskt kött för då vet jag att djuren också haft det bra.


Detta har jag bland annat ätit under veckan:

Det är väldigt gott att steka halloumi panerad med sesamfrön

Broccolipaj är också en höjdare!

Pitabröd med groddar, ruccola, tomat, gurka, avokado, keso, rödlök, fetaost och creme fraich var en höjdare!

Falafel är alltid gott!

Jag älskar rödbetor. Här har jag haft rå rödlök i ugnen med rödlök i ungefär 30 minuter. När de är klara är det gott att bland in ruccola och fetaost med rostade pinjenötter.

Tomater med mozarella, keso, rödbetor, avokado, linser med rödlök, bulgur och en sallad med avokado och groddar. Väldigt god blanding!

 


Kommentarer avstängda.