Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

En vecka som vegetarian!

Publicerad

Vi behöver alla bli bättre på att äta mer vegetariskt mat. Det är bättre för vår hälsa, för vår miljö och för våra djur. Idag äter vi alldeles för mycket kött och det finns ingen anledning att äta kött till varje måltid. Många av oss skulle snarare må bättre av att äta lite mindre kött.

Jag försöker äta vegetariskt någon dag i veckan, men det blir ändå oftast att maten innehåller kyckling, fisk eller kött. Efter att ha sett två dokumentärer Köttets luster och Food Choices (Från Netflix) så har jag blivit ännu mer motiverad på att bli bättre på att äta mer vegetariskt. Två dokumenterar som ni verkligen borde se innan ni dömer någon som vill äta mer vegeteriskt.

Samtidigt tycker jag det är svårt att bara ändra vanor. Det blir lätt att man äter det som man mest är van vid och som då känns bekvämt. Att äta vegetariskt känns oftast svårare och mer komplicerat. Jag tror även att jag skulle ha svårt för att bli helt vegetarian då jag helt enkelt tycker att det är gott med kött och har svårt att leva helt utan det.

Men hur ska man veta hur det egentligen är och hur kroppen kommer att reagera om man aldrig har provat? Jag ska därför testa att äta enbart vegetariskt under en vecka och har även fått med min man Andreas på kuppen. Målet med veckan är främst att jag ska bli bättre på att prova fler vegetariska rätter. Jag tror jag behöver avstå kött helt för att prova mer vegetariska rätter och inte bli bekväm och laga det som känns lättast. På sikt hoppas jag att mer än hälften av mina måltider är vegetariska och att jag verkligen tänker på vad köttet jag äter faktiskt kommer ifrån. Det känns bättre att då äta lite mindre kött, men att man då betalar ett högre pris så man vet att djuren ändå haft det bra.

Vad ska man då tänka på som vegetarian?

Som nutritionist (Jag har en kandidatexamen i näringslära) så har jag ändå rätt bra koll på vad man ska tänka på om man vill äta mer vegetariskt. Man behöver verkligen inte oroa sig för att man skulle få i sig för lite protein med en vegetariskt kost om man gör det på rätt sätt. Det gäller alltså inte att bara plocka bort köttet utan du måste ersätta den proteinkällan med något annan som soya, linser, böner, tofu, nötter eller liknande. Då får man i sig alla essentiella aminosyror som kroppen behöver.

Största svårigheten som vegetarian är istället att man inte får i sig tillräckligt med järn. Detta för att järnet som finns i växter inte tas upp lika bra som järn som är bundet till hemoglobin från kött. Om man dessutom springer mycket och är tjej så är risken ännu större att man får järnbrist. Ett sätt att få i sig mer järn är att då laga maten i järngrytor, äta något med C-vitamin till maten då det ökar upptaget samt undvika att dricka mjölk till maten då kalcium hämmar upptaget. Det kan annats vara smart om man är vegetarian att äta något tillskott på järn för att minska risken att få brist. Om man dessutom väljer att inte äta några mejeriprodukter så är det också en risk för B12 och D-vitamin brist. Det kan då vara bra att även ta tillskott av det.

Nu när jag bara ska vara vegetarian för en vecka så behöver jag i alla fall inte oroa mig för några brister. Det ska bli spännande att se hur jag kommer att lyckas under veckan och om jag kommer att märka någon skillnad!

Är det några fler av er som provat äta vegetariskt under en period? Ni får gärna också komma med tips på goda vegetariska rätter som inte är för komplicerade!

Efter en vecka på Madeira med mkt kött till måltiderna ska vi nu försöka att äta helt vegetariskt under en vecka!


En kommentar
  1. Portionen under tian är en blogg där man får tips på massa goda vegetariska recept. Kan verkligen rekommenderas. Hon har ett instakonto med samma namn. Lycka till med vegetariska veckan:)