Stäng star

Runacademys blogg

Fördelar med trail

Publicerad

Nästa vecka ska våra löpargrupper ge sig ut i skogen och springa trail. Våra trailpass brukar vara väldigt uppskattade och många tycker det är väldigt kul att utmana sig själva genom att springa i lite mer teknisk terräng.

Löpargrupp springer tillsammans i skogen

Det finns också väldigt många fördelar med att springa i trail, förutom att vi har väldigt roligt förstås!

1. Kilometertid blir oviktigt

Är du en av många som stirrar dig blind på klockan och vill att nästa kilometer ska gå fortare än den förra? Eller tycker att du bör hålla ett visst tempo? I skogen blir tiden orelevant eftersom det är mer tekniskt och kuperat. Bli uppmärksam på kroppens ansträngningsnivå istället!

2. Naturliga intervaller

Då du ofta plockar fler höjdmeter när du springer i skogen kommer din puls att öka och sänkas om vartannat och detta fungerar som en form utav intervallträning.

3. Löptekniken förbättras

Eftersom stenar, rötter och stigningar kommer i din väg tvingas du att jobba med ett högre knälyft, vilket kommer att påverka dig positivt när du sedan ska springa på lättlöpt underlag. Skogslöpning är även bra för att lära sig att korta ner stegen.

4. Förebygger skador

Att springa i skog stärker upp fotlederna eftersom när vi springer på ojämnt underlag aktiverar vi små muskler i fötterna och runt fotlederna för att stabilisera upp foten. Att jobba med dessa små muskler och stärka upp dem är jätteviktigt för förebygga skadebekymmer i fötter och underben.

5. Naturlig styrketräning

När du måste ta dig upp och ner för backar blir du stark i lår och sätesmuskler. Även bålen måste aktiveras när du springer trail för att parera för ojämnheter. Småmuskler i fötterna och dina fotleder kommer att stärkas.

6. Skonsammare löpning

Mjukt underlag innebär bättre stötdämpning och det är därför mindre slitsamt att springa i skogen. Eftersom steglängden måste anpassas efter naturen blir ditt löpsteg heller inte lika monotomt och risken för förslitningsskador minskas.

7. Naturen är vacker

Denna punkt ska inte förringas! Se dig omkring, andas djupt och njut. Låt kroppen bestämma farten – inte din löparklocka!

Starkt jobbat till alla er som kämpade i skogen den här veckan!

Häng med i våra löpargrupper

Du kan fortfarande anmäla dig till höstens löpargrupper. Här finns mer information om våra löpargrupper.

Här finns vi under nästa vecka!

Kommentarer avstängda.