Stäng

Runacademys blogg

Från övertränad till snabbast i Sverige!

Publicerad

Hur går man från att vara utbränd och övertränad till att bli snabbast i Sverige på maraton? Det kommer Johan Larsson att svara på under sin föreläsning på vårt löparkonvent i Malmö den 13 april.

Johan var en av Sveriges främsta löpare och har flera SM-medaljer på sin meritlista. All stenhård träning och målmedvetenhet hade gett resultat och han är en av få svenskar som sprungit 10 km under 30 min. Men en dag för 3 år sedan tog allt tvärstopp. Han svullnade upp i hela kroppen, var extremt trött och träningen hade aldrig känts tyngre. Han hade gått in i väggen och drabbats av överträning.

Nu har han målmedvetet tagit sig tillbaka till storform vilket han visade när han i december debuterade på maratondistansen i Pisa och med 2:16:14 satte han ett nytt svenskt årsbästa med över fem minuter. Men hur lyckades han med denna bedrift, och hur vet man var gränsen går när man en gång varit övertränad?

”Jag har sprungit mindre än tidigare och lagt in mer alternativ träning i form av vattenlöpning, spinning och crosstrainer. Sen har jag haft ett nyckelpass i veckan på 20-27 km i maratonfart och ibland snabbdistanser på 9-10 km i 3.00 eller strax under”, berättar Johan.

Han har alltså sprungit mindre än tidigare men ändå lyckades han springa snabbare än någon annan svensk under 2018! Det visar att även alternativ träning har stor effekt och att det finns olika sätt att ta sig till toppen.  

Inför loppet i Pisa ville han hålla en jämn och fin fart genom hela loppet och ligga kring 3.12-3.13 min/km hela vägen. ”Jag delar in loppet i åtta femmor och var noga med att dricka vid varje vätskestation” säger han.

”Just nu vet jag inte vad nästa mål blir. Jag vill träna på lite lugnare och låta det växa fram. Kanske Stockholm maraton men inget bestämt.”

Johan delar även med sig av sina bästa tips för att lyckas med maratonträningen.

– Se till att ha pigga ben när du kör dina nyckelpass. Det får du genom alternativ träning.

– Under loppet bör du dricka vid varje vätskestation redan från 5 km. Detta kommer du att ha nytta av senare in i loppet och du får troligtvis betala dyrt om du inte gör det.

– Håll jämn fart från början. Det handlar om att ta sig från punkt A till punkt B så fort som möjligt och då springer du för fort i början så får du betala ett högt pris senare in i loppet.

Johan är vis av sina erfarenheter och kommer på löparkonventet att dela med sig av sin lärdom till er.

Vad är det t.ex. som driver en att pressa kroppen så hårt och vad händer med kroppen när man blir övertränad? I sin föreläsningen kommer Johan att dela med sig av sin resa, målmedvetenhet och hur han lyckades komma tillbaka från att varit helt på botten. Det kommer garanterat att bli en spännande föreläsning.

Förutom Johans föreläsning kan ni även se fram emot dessa föreläsningar på Malmös löparkonvent:

Optimera din träning 
Johanna Bäcklund

Johanna Bäcklund är en av Sveriges främsta löpare och tog bland annat SM-silver på halvmaraton i våras. Hon jobbar på huvudkontoret på Runacademy och är utbildad idrottslärare.

I den här föreläsningen kommer Johanna att ge sina främsta tips på hur du kan utvecklas som löpare och samtidigt få träningen att bli mycket roligare. Du får tips på hur du gör träningen mer tidseffektiv och så förklarar hon skillnaden på olika träningsupplägg beroende på din målsättning. Du kommer även få lära dig de vanligaste misstagen som många motionärer gör och tips på hur du undviker dem.


Kost för ökad prestation
Sara Rang

Sara är utbildad näringsfysiolog och driver företaget ÖreSund Nutrition. Hon är vidare diplomerad idrottsnutritionist (via Internationella Olympiska Kommittén) och har under många år jobbat med rådgivning och optimerat kosten för motionärer så väl som för elitidrottare.

I den här föreläsningen vägleder hon hur du som motionär kan optimera dina träningsresultat med rätt kost. Hur viktigt är det med kolhydrater och kan det vara en fördel att köra visa pass på fastande mage? Behöver man återhämtningsdrycker och hur mycket extra protein behöver man när man tränar? Vad innebär energibrist och vilka konsekvenser kan det få? Hon kommer även ge en del praktiska tips på hur du på enkla sätt kan förbättra dina kostvanor.


 

Så lyckas du med ditt lopp
Johanna Bäcklund

I den här föreläsningen delar Johanna Bäcklund från Runacademy med sig om sina främsta tips på hur du ska förbereda dig inför ett lopp. Johanna är en av Sveriges främsta löpare med flera SM-medaljer och en andraplats från Lidingöloppet som främsta meriter.

I föreläsningen kommer du få lära dig mer om formtoppning och hur man ska tänka med kosten inför ett lopp. När behöver man äta gels och hur viktigt är det att dricka från vätskestationerna? Hur ska man förbereda sig mentalt och vad gör man om den där jobbiga prestationsångesten börjar att ta över? Vad är fördelen med att springa lopp och måste man verkligen tävla? Du kommer garanterat känna dig extra tävlingssugen efter denna föreläsning!


Kommentarer avstängda.