Svaret är ja om man frågar Runacademys ledare Hans Turtola som bor just där. Runacademy har också en löpargrupp på orten. I höstas deltog över 90 glada deltagare! I dag berättar han för er hur det är att vara löpare och bo i Sveriges nordligaste stad!
Hur går det med löpträningen nu under vintern när man bor i Kiruna?
För stunden går träningen rätt bra. Vi har haft rätt ont om snö och mycket isiga vägar. Nu finns det snö,men rätt tunt mot i vanliga fall. Problemet just nu är kylan som hållit i sig mellan -20 och -25 grader i över en vecka. Enligt prognos kommer det fortsätta vara riktigt kallt i en vecka till. I dessa stunder inser jag fördelarna med löpning gentemot skidåkning. Jag upplever det som svårare att få upp värmen i skidåkning. Men så här års varvar jag löpträning utomhus med inomhusträning i form av rena löpteknikpass, banlöpning, vattenlöpning och löpband. De gånger jag springer ute springer jag på underhållna gångvägar eller i skoterspår. Men såklart drömmer jag om de dagarna i vår då det går att springa mer fritt över fjällen.
Vad anser du är fördelarna med att springa på vintern?
Det är en fördel att hålla igång året om. Annars är det lätt att du måste börja om lite från början med löpningen varje år. Du blir även stark av att springa i snö och det är skonsamt för kroppen. Efter ett pass så känner du dig också lite extra duktig!
Många som bor i Kiruna åker skidor hela vintern. Det är inget fel med det då det är bra träning för både kondition och styrka. Men en risk som finns är att när snön försvinner kommer asfalten fram först. Efter ett långt uppehåll sliter asfalten rätt hårt på muskel- och senfästen. Om du har en bra kondition kan det vara lätt att gå ut för hårt ut med löpningen. Just för att du orkar springa men kroppen är inte längre van. Detta gör att man lätt kan dra på sig oönskade skador. Att göra ett eller två löppass per vecka under vintern upplever jag är oerhört skadeförebyggande i detta fall då du underhåller kroppens tålighet för löpning.
Vad är dina bästa tips för att få vinterlöpningen lättare och roligare?
Mitt bästa tips är att hitta en träningskompis. Då kan ni peppa varandra! Du behöver inte heller ha så stora krav på dig själv. 20 till 30 minuter löpning är bättre än ingen träning oavsett vilken fart man håller.
Försök också att variera löpträningen. Det kan du göra genom att hitta nya rundor och lägg upp mål för passet. Att springa till en kompis med lätt ombyte och fika innan man springer hem igen är också en klar motivationsfaktor.
Vad ska man tänka på när man springer ute och det är kallt?
Det är viktigt att ha bra, varma och anpassningsbara kläder. Så som en buff som går att dra upp och ner över huvudet beroende på hur kylan ändras under passet. Tumhandskar är varmare än fingerhandskar och medför också att man kan knyta ihop alla fingrar till en värmande boll. Jag gillar att springa i tights på vintern och då är det lätt att man börjar frysa om områden kring rumpa och lår. Ett par dunshorts från Salomon har blivit lösningen på det problemet! Jag kör ofta med underställ och en vindjacka med vid mudd på armarna vilket medför att jag även där kan dra upp och ner ärmarna på jackan beroende på hur jag upplever temperaturen under passet. Är det riktigt kallt eller blåser mycket kan en tunn väst utanpå vindjackan göra underverk.
Är man två som springer är det bra att slänga en snabb blick på varandra mellan varven. Om du ser vita prickar på kinderna lägg då din egen handflata på prickarna i så fall så försvinner de på en stund. Försök sen täcka området med buffen.
Efter intervjun gav sig Hans ut på ett långpass med två löpglada kompisar. 25 minus grader ute stoppar inte Hans. Med underställ, vintertights, tjocka strumpor och en halv storlek för stora skor. En tjockare vindjacka med väst utanpå. Buff, mössa och tumhandskar med tunn innervante. Slutligen är självklart dunshortsen på så kommer det bli en fin runda för Hans!