Stäng star

Runacademys blogg

Glöm inte bort att vila!

Publicerad

Träning bryter ner kroppen och under vilan bygger man upp kroppen. Det är därför väldigt viktigt att man även tillåter sig att vila mellan träningspassen. För det är just under vilan som man bygger upp kroppen och blir bättre.

Tränar man för hårt utan tillräckligt med återhämtning kommer man bara bryta ned kroppen vilket till slut kan leda till överträning, skador och försämrad prestation. Tränar man för sällan får inte kroppen någon påfrestning och anpassar sig efter det och du blir inte bättre.

Hur lång vila man behöver mellan passen beror främst på hur vältränad du är och intensiteten på passet. Elitidrottare klarar av att köra två pass om dagen medan en nybörjare måste ha två dagar vila mellan passen. Viktigt att komma ihåg är att även sömn, kost och stress påverkar din återhämtning.

bryter-ned

Fyra tecken på att du inte är redo att träna: 

1. Du har mycket träningsvärk
Att köra ett tufft pass när du har träningsvärk sliter på musklerna och du får inte ut det du vill av passet. Det är bättre att då köra ett lugnare träningspass där du bara har chansen att återhämta dig, då brukar musklerna kännas piggare efteråt.

2. Du känner mjölksyra redan på uppvärmningen
Benen känns tunga och varje steg är jobbigt att ta, du springer i ett väldigt lugnt tempo för dig men det känns ändå jättejobbigt. Då är kroppen inte redo för ett tufft pass.

3. Pulsen går upp direkt
Om pulsen rusar iväg redan på uppvärmningen och din andning känns väldigt ansträngd, kan detta vara ett tecken på att din kropp inte är redo för tuffare träning eller att du har en infektion i kroppen.

4. Vilopulsen är hög på morgonen
Om du känner att hjärtat slår mer än vanligt utan att du anstränger dig redan på morgonen är det ett tecken på att kroppen behöver återhämtning och det är bättre att skippa det tänkta träningspasset.


Kommentarer avstängda.