Stäng star

Runacademys blogg

Halvvägs in i terminen – så har det gått!

Publicerad

Den här veckan är vi inne på terminens sjunde pass med löpargrupperna, vilket innebär att deltagarna kört hälften av terminens pass. Tiden går fort när man har roligt och tur är väl det att vi trots det fortfarande har sex härliga pass kvar att se fram emot!

Senaste två veckorna har deltagarna utmanats på flera sätt, det har kämpats i ur och skur, sol och vind, samt i snöstorm på vissa orter. I blandad väderlek har det sprungits tröskelintervaller i form av superåttor där deltagarna i åtta minuters block övat på att springa i tröskelfart.

Visby njöt av vackert väder på veckans pass!

Glada deltagare i Malmö – Tygelsjö, det finns inget dåligt väder!

Tröskeltempo är ditt individuella tempo du klarar av att hålla under 60 minuter sammanhängande löpning, vilket motsvarar ditt miltempo ifall du springer milen på 60 minuter. Springer du milen under 60 min blir tröskeltempot något lägre än milfarten. Syftet med tröskelträning är att på sikt höja den anaeroba tröskeln, vilket möjliggör löpning i ett högre tempo med en högre puls utan att bli stum i benen av mjölksyra. En hög anaerob tröskel är framför allt fördelaktigt för att prestera bättre på lopp från 10 km upp mot halvmaraton.

Glada miner på tröskelpasset i Sundsvall!

Enskedes löpare kämpade på bra med superåttorna!

Den här veckan har tröskel bytts ut mot spänst och teknik då deltagarna fått jobba med löpskolningsövningar varvat med korta backintervaller. Det finns många fördelar med att väva in löpskolning och backruscher i löppasset. Dessa två är båda bra för att förbättra löpekonomi och slipa på tekniken genom att bryta ner löpsteget och öva på dess olika moment (frånskjutet, knälyftet, frekvensen etc). Dessutom stärker du upp relevanta muskler såsom vader och höfter, samt för konditionen då pulsen stiger rejält!

Ett riktigt jobbigt men kul med pass som detta som varit tufft att springa på egen hand, tyckte deltagarna i Luleå om spänst- och teknikpasset.

Perfekt synkad hoppbild i Malmö efter ett tufft pass i regnet!

Kul pass i veckans oklara väder i Sälen!

Nybörjarna har successivt ökat joggtiden för varje pass, styrketränat en del och har nu i veckan sprungit hela 20 minuter i sträck! Det har varit fantastiskt kul att se nybörjarna överträffa sig själva, bli förvånade men framförallt stolta och glada. Hatten av och en varm applåd till alla nybörjare i landet! Det är alltid inspirerande att följa nybörjarnas utveckling.


Supernöjda nybörjare i Solna efter att ha joggat 20 min utan att stanna!

Starka sidoplankor bland nybörjargruppen i Alingsås!

Kungsholmens nybörjargrupp var lite nervösa inför 20 minuters löpning men de klarade det fint och var väldigt nöjda efteråt!


Kommentarer avstängda.