Stäng star

Runacademys blogg

Så här klär du dig bäst för löpning

Publicerad

Att klä sig rätt när du ska ut och springa kommer göra stor skillnad. Gamla träningsoveraller och tjocka mjukisbyxor gör att du känner dig extra tung och klumpig. Här kommer några tips att tänka på när det kommer till hur man klär sig bäst för löpning!

Investera i bra träningskläder

Ofta har vi en tendens att lägga mycket pengar på vanliga kläder och sedan använder vi något gammalt från garderoben till träningen. Men för att du ska få en härligare löpupplevelse så är det värt att investera i bra löpkläder och skor. När du springer kommer du nämligen att svettas. Det är kroppens sätt att kyla av sig när kroppstemperaturen stiger.

För att man inte ska bli blytung av svett och kanske också börja frysa, gäller det att klä sig rätt. Med rätt kläder så kommer löpningen gå lättare och för många är det också en ytterligare motivation att också få känna sig snygg när man springer. Idag finns det ett stort utbud på olika träningskläder på marknaden och det är inte alltid så att det som är dyrast också är bäst. Det viktigaste är att du köper de kläder som känns bekväma för dig.

Välj kläder i funktionsmaterial

När du springer så kommer du svettas och om kläderna då inte andas så gör det att de blir blöta och tunga. De ger ingen rolig känsla när du springer. Av den anledningen ska du välja kläder i funktionsmaterial som andas och du ska undvika kläder i bomull. De flesta träningskläder är idag gjorda i funktionsmaterial men det kan vara stor skillnad på hur bra de andas. Det kan också vara skillnad i vikt och lätthet på kläderna. Om kläderna väger mindre så får man så klart också en lättare känsla i löpningen.

Det kan också vara stor skillnad på passform och hur de sitter. Är kläderna pösiga så tar de också ett större luftmotstånd som gör att det blir något jobbigare att springa. När du väljer tights så är det framförallt viktigt att de är sköna men också att de andas. Om man köper tights med sämre kvalité så kan det göra att man känner sig blöt om baken när man springer och det ger ingen skön känsla. Bomullstrumpor ska du helst helt undvika, i alla fall på de längre löppassen, då det ofta ger mer skavsår.

Klä dig lager på lager

När du springer är det mycket bättre att ha på sig två tunna tröjor än en tjock. Svett förflyttas nämligen lättare genom två tunna lager än ett tjockt och det gör att du helt enkelt blir mindre blöt. Det håller även värmen bättre då det är luften mellan träningskläderna som ger värme.

Superunderställ och vindjackor gör vinterlöpningen praktiskt taget lika lätt som att springa på sommaren. På underkroppen kan du välja mellan overallbyxor, tajts och eventuellt ett par långkalsonger under. På sommaren räcker det med shorts och en t-shirt.

Löparjackan har som syfte att ta bort vinden

En löparjacka ska vara tunn och lätt. Själva jackan ska inte ge värme utan det gör tröjorna under jackan. Jackan ska enbart ge skydd mot vind och rusk. Du ska därför inte köpa en för varm jacka utan den kommer endast kännas tung och klumpig.

Hur mycket kläder behöver man ha på sig?

Det största felet som många gör är att man tar på sig för mycket kläder och speciellt om det är kallt ute. Men löpningen kommer göra att du blir varm och det finns inget värre än att springa med för mycket kläder så man blir övervarm och väldigt svettig. Är det kylslaget ute så är det en bra regel att du ska frysa lite den första kilometern för att ha lagom med kläder på dig.

Här får du några bra tips på hur mycket du behöver ha på dig beroende på temperatur. Självklart är detta också väldigt individuellt och beror också på luftfuktighet och vind.

Över 15 grader
Klarar dig oftast bra med t-shirt/linne och kortbyxor/trekvarts byxor. Långa byxor och långärmat blir enbart för varmt.

5-10 grader
Nu kan det vara skönt med ett par längre tights och en fuktionströja. Eventuellt att du också behöver en lättare vindjacka ifall det blåser.

0-5 grader
Tunna tights/långa byxor, funktionströja och en vindjacka. Använd även mössa/pannband då mycket av värmen går ut via huvudet.

Minusgrader
Nu kan det vara skönt med fodrade tights eller att du har ett par långkalsonger i funktionsmaterial under tightsen. En funktionströja närmast kroppen och eventuellt ett tunnare mellanlager följt av en vindjacka överst. 
Glöm sedan inte att ha på dig en tunn mössa och vantar. Om det är väldigt kallt så kan det vara skönt med en tunnare halsduk/buff runt halsen.

När vi startar vårens löpargrupper v. 12 kan vädret skilja sig mycket åt var i landet man bor. Har ni kallt på just din ort så kan det vara bra att ta med en extra jacka som du lätt kan ta av och lägga där vi håller till.

Skor är färskvara

Gummit i skon torkar och blir hårt med tiden, så det är viktigt att inte använda för gamla skor. Sulan på skons undersida blir också sliten beroende på hur ditt löpsteg är format. Om du springer med en sko som blivit hård eller utsliten finns risk att du drar på dig en skada, tex knäont eller hälproblem. Ett riktmärke brukar vara att inte ha äldre skor än 1-2 år.

Vad har vi ledare för kläder?

Vi på Runacademy har ett fint samarbete med Craft och vi gillar verkligen deras produkter. Våra ledare springer därför med kläder från Craft som både andas bra samt är väldigt bekväma och vi använder även både deras trailskor så väl som asfaltsskor.  Alla våra medlemmar har 20 % rabatt på Craft´s produkter.

Vill du springa med oss i vår och bli medlem och då samtidigt få denna fina medlemsrabatt hos Craft? Anmäl dig här!

Vi har även gratis pass under vecka 11 där alla är välkomna att testa ett pass med våra löpargrupper. Läs mer om våra kostnadsfria pass v. 11 här!


Kommentarer avstängda.