Stäng star

Runacademys blogg

Löpning på fjället i mörker

Publicerad

Att springa i fjällen på sommaren är verkligen helt underbart. Men går det att springa i fjällen på vintern och dessutom att göra det på kvällen när det är kolsvart? Vi gjorde idag ett försök.

Flera av oss ledare som varit med sedan första starten av Runacademy befinner oss just nu i Grövelsjön. När ett gäng som älskar träning ska umgås så blir det lätt att vi hetsar varandra till nya äventyr. Dagen började därför lugnt med 2h skidåkning. På eftermiddagen fick vi sen för oss att ta en löptur uppe på fjället. Vi älskar ju löpning och efter skidåkningen saknar man att springa desto mer.

Med tanke på att det inte är så mycket snö på fjället så är det helt klart värt ett försök. Inte ofta man får chansen att kunna springa i mörkret på fjället. Så varför inte prova?

Det var mörkt, blåsigt och alldeles tyst. Endast sina egna andetag som man hör. När vi släckte pannlamporna så såg man inte ens handen framför sig. Det mörkret och den tystnaden går inte direkt att uppleva i storstan. Men med hjälp av bra löparskor med broddar så gick det förvånansvärt bra att springa.

Vi kan även erkänna att mörkret gjorde att det blev lite skrämmande. Det är väldigt lätt att springa vilse när man inte ser någonting. Skulle inte direkt våga att springa helt själv i mörkret på fjället. Men samtidigt blir mörket, snön, blåsten och kylan någon form av meditation. Att springa i denna miljö där du på varannat steg sjunker rakt genom snön, har full vind i ansiktet och kolmörker, kräver full koncentration och att man verkligen lever här och nu. Man inser verkligen också hur liten man är.

På fjället i kolmörker blir man inte så stöddig. Då det är så lätt att springa vilse så är det inget vi rekommenderar om du inte kan fjället utantill. Även om vi kan fjället bra så sprang vi lite fel och blev en liten omväg på 9km i total mörker på fjället. Men häftigt var det och det var extra skönt att basta efteråt!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.