Stäng star

Runacademys blogg

”Men under semestern ska man vila och ta det lugnt”

Publicerad

Fler av er som hört det påståenden under semestertiderna? Att det här med att träna inte går ihop med vad en skön semester egentligen borde vara.

Eller att ni har irriterande familjemedlemmar som suckar när man berättar att man gärna är med på dagens aktiviter men att man först bara vill få in ett träningspass?

Under semestern kan man tycka att man äntligen har tid att träna. Nu finns det inga förpliktelser och man är ledig hela dagarna!

Jag tycker själv att det är just under semestern som det kan vara som svårast att få in träningen. Nu finns det inga rutiner och man ska anpassa sig efter andra och deras önskemål. Förväntningarna är dessutom skyhöga och man ska få ut allt från varje dag – och då anses ofta att träningen inte är så viktig utan  det kan man göra sen. Har man dessutom bekostat en resa så ska den utnyttjas till max och att träna är bortkastad tid. Nu ska man istället njuta och all tid ska läggas på nära och kära. Det här med att ta hand om sig själv och göra det som man själv mår bra av är inte alltid lika populärt.

Av den anledningen tycker jag att det är just under semestern som det kan vara som svårast att få in träningen.  Det är så många andra som tycker att man inte ska träna och det finns många andra frestelser att göra istället.

 

För att få det som jag vill (Jag vill gärna hinna med allt) så brukar jag göra följande. 

1) Bokar en resa som innebär att man måste springa (som att springa VM i Chamonix som jag gör nästa vecka). Men det kan också vara fjällvandring, cykelresa eller något som gör att en del av semestern är att vara aktiv. Då blir det garanterat inga sura miner utan man blir tvungen att vara i rörelse 🙂

2) Har jag några dagar med min familj (Som inte alltid är lika entusiastiska att träna som jag är) då gäller det att helt enkelt se till att planera tillvaron. Kan man få iväg ett pass på morgonen innan alla vaknar? Ska vi ha en heldag på stranden så jag då hinner springa iväg en stund (utan att någon för den delen märker det). Eller går det till och med att lura med alla på att man kör ett pass tillsammans? Även om man springer i olika tempon så kan man träna ihop. Jag brukar då köra intervaller där jag kutar 60 sekunder bort, joggar tillbaka och möter upp de andra och så kör man igen. Upprepar 10-20 gånger och jag lovar att man får ett bra pass utan att man har sprungit ifrån sällskapet.

3) Jag älskar transportlöpning! Istället för att ta cykeln, bilen, promenera, mopeden så tar jag hellre löparskorna. Att uppleva nya miljöer är i många fall lättare och bekvämare i löparskor. Speciellt bra när man är ute och reser. Gäller bara att hålla ner tempot så att det går så pass sakta att det inte är jobbigt. Eftersom det inte är ett träningspass så är det helt okey att stanna för en glass, bada, fika eller bara koppla av en stund. Även om det inte känns som träning så ger det ändå träningseffekt!

4) Det går faktiskt att få ihop riktigt bra träningspass på 30 minuter!!! Ingen kommer knappt märka att man varit borta om man kört ett pass på bara 30 minuter. I Runacademy Online har vi just fokus på löpning under semestern under denna vecka och vi kommer då ge tips på bra pass man hinner få till på 30 minuter!

5) Se till att även njuta av semestern. Att inte träna under en vecka gör faktiskt inte så mycket i det stora hela. Se till att det bara inte blir ingen träning alls i 4 veckor!!!

20140619-010937.jpg

En av mina bästa semesterdagar förra året var när vi sprang längs kusten på Menorca. Löpning användes enbart som ett färdmedel då det inte hade fungerat att varken cykla eller springa. Att promenera hade tagit för lång tid då totala sträckan var på 30km. Men jag njöt av löpningen. Gäller bara att se till att springa så pass sakta så det inte blir jobbigt 🙂 Passade även på att bada, käka glass och bara njuta längs vägen. Vi hade ju hela dagen på oss! 

20140619-010813.jpg


Kommentarer avstängda.