Stäng star

Runacademys blogg

Oscars 10 bästa löpartips.

Publicerad

Under snart två veckor har vi på Runacademy haft äran att haft elitorienteraren Oscar Björk på praktik. Han är en riktig duktig elitorienterare som även springer ruskigt snabbt utan karta. Oscar studerar just nu tränarprogrammet på Bosön och under sin studieperiod har han valt att förlägga sin praktikdel hos oss. Det tycker vi så klart har varit riktigt kul och han har fått vara med på flera olika träningspass för att se hur vi jobbar. En sista uppgift som han fick var att dela med sig av sina tio bästa löptips till er läsare så håll i er för här kommer dem!

  1. Träna varierande

Blanda olika typer av träningsformer såväl som längden på intervallerna eller underlaget. Du kommer då bli mer komplett och starkare löpare samt undviker också skador.

  1. Våga lämna vägen eller spåret du brukar springa på.

Träningen blir då roligare och du kanske kan hitta nya favorit eller platser.

  1. Planera in träningen

Försök planera in träningen på söndagen veckan innan och skriv upp det någonstans där du ser det. Det blir då lättare att hinna med och större sannolikhet att du kör dem.

  1. Låt inte soffan hålla dig kvar.

Alla har vi de dagar som man vill hellre ligga i soffan än springa, det kanske till och med är dåligt väder ute. Men man är ALDRIG så nöjd som de dagar man tränat fast man inte ville. Att träna intervaller i ösregn en sommar eller vårdag kan vara helt underbart.

  1. Ha kul.

Följ inte din plan slaviskt då det viktigaste är att träningen ska vara kul. Bara för att du kör intervaller på tisdagen behöver du inte hoppa över vännernas innebandy på onsdagen för du har lugn distans. Även världsmästare kan ändra i planeringen för annat typ av pass.

  1. Träna när du reser.

Ha alltid med dig träningskläder när du skall ut och resa, om det så bara är för en helg. Man känner sig sällan så inspirerad att spring som när man är på ett nytt ställe då man har chans att se något nytt.

  1. Glöm inte styrka:

För att optimera din löpning och inte bli skadad kan du inte bara springa utan du måste också köra styrka. Det behöver inte ta lång tid eller vara gymmet. Den bästa styrkan gör man med sin egen kroppsvikt.

  1. Kör hårt eller lugnt.

Kör dina hårda pass i ett högt tempo och dina lugna pass i ett lugnt tempo. Du skall skippa mellanmjölkspassen som inte ger något.

  1. Träna för den dagliga nivå.

Man kan inte varje dag slå sitt personbästa, så varför skall du då försöka alltid springa på de tiderna? Är du trött och sliten acceptera det och gör det bästa av passet ändå utefter det.

  1. Tänk långsiktigt i träningen.

Du kan inte börja träna för ett maraton veckan innan. Det behöver lång förberedelse och målmedveten träning. Du blir inte bra direkt utan det krävs tid och hård ansträngning.

 


Kommentarer avstängda.