Stäng

Runacademys blogg

Petras Kindlunds främsta kosttips!

Publicerad

Kost är något som väcker mycket känslor och där många har olika åsikter. Men det är egentligen inte så konstigt. Vi är alla beroende av mat och vi har alla olika kulturer och vanor. Vi är alla dessutom så olika och det som fungerar för någon behöver inte vara rätt för någon annan.

Egentligen behöver man inte krångla till det så mycket. Här kommer mina främsta kosttips:

1) Regelbundenhet är viktigast.
Det absolut viktigaste när man pratar om en sund kosthållning är att hitta en regelbundenhet som håller i längden. I det stora hela spelar det inte så stor roll vad du äter under en vecka eller inte ens under några månader. Utan det som spelar roll är vad du äter under en längre tid- alltså vad du äter under flera år. Se till att du därför hittar en sund kosthållning som du kan hålla fast vid i längden.

2) Bli inte för extrem
Det är så vanligt att det antingen är allt eller inget. Antingen tränar man stenhårt och äter enbart sallad eller så tränar man ingenting och struntar helt i vad man äter. Ingenting av detta är sunt i längden. Det gäller istället att hitta en balans mellan det goda och nyttiga.

3) Ät inte för lite.
Hälsa är idag oftast förknippat med att banta. När det skrivs om kost i tidningar så är det nästan alltid i samband med viktminskning. Men om du tränar mycket och samtidigt går på dessa bantningsråd så får du troligtvis i dig alldeles för lite. Tränar du mycket behöver kroppen energi. Att enbart äta sallad till lunch är ingen ordentlig måltid. Ät riktig mat och glöm inte mellanmålen.

4) Krångla inte till det för mycket!
Du kan läsa om olika kosttips hit och dit som gör att man lätt blir förvirrad. Men egentligen är det inte så komplicerat. Med en varierad och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker så kommer du långt. Svårare än så behöver det inte vara.

5) Våga unna dig sötsaker
Att aldrig unna sig en sötsak, choklad eller något extra gott mår ingen särskilt bra av. Det söta ger oss även belöningskickar som vi mår bra av. Att aldrig belöna oss själva blir därför destruktivt och tråkigt i längden. Oftast leder det enbart till ångest och dåligt samvete om man sedan tar något som är ”förbjudet ” och det mår ingen bra av. Se till att unna dig i lagom måtta och se till att då också njuter fullt ut.

(null)
Allt handlar om balans och det innebär att man ibland även kan unna sig en glass eller två, speciellt om du också tränar mycket.


Kommentarer avstängda.