Stäng star

Runacademys blogg

Så blir löpningen roligare på löpbandet

Publicerad

Att springa på löpband verkar hos många vara en riktig vattendelare. Bland alla typer av löpare finns förstås de som rent ut sagt avskyr löpbandet och det monotona i att vara fast på samma plats, medan andra föredrar löpbandet framför att springa utomhus.

Tjej springer på löpband

Oavsett vilken av dessa grupper du tillhör så finns det flera fördelar med att använda sig av löpbandet som ett komplement. Du slipper bekymra dig över väderförhållanden, vilka kläd- och skoval som passar bäst eller hur långt och länge du ska springa. På löpbandet är underlaget alltid jämnt, vädret inomhus är alltid detsamma, och du kan alltid kliva av bandet när du vill. Du styr även själv över vilken lutning och hastighet du vill springa i.

Rolig träning på löpband

För dig som ännu inte upptäckt tjusningen med att springa på löpband kommer här några tips på hur träningen blir roligare på bandet:

1) Få upp pulsen genom att springa olika intervaller! Intervaller är den mest tidseffektiva träningsformen då du får effekt på förhållandevis kort tid genom att du springer i förhållandevis kort tid och därmed kan hålla ett högre tempo än vad kroppen är van vid.

Några exempel på pass kan vara att du springer 10 x 1 minut med 30–60 sekunder vila, eller 8 x 20 sekunder med 10 s vila och upprepar 3–4 gånger med någon 1-2 min serievila. På flera löpband finns färdiga intervallprogram som du kan använda dig av, annars är ett tips att köra veckans intervallpass på vår medlemssida. Kom ihåg att värma upp ordentligt genom att gå eller jogga i ca 10 minuter innan, samt varva ned efteråt.

2) Äger du ett par hörlurar och en smartphone? Då vill du inte missa våra ljudfilspass där du blir peppad av oss på distans genom tydliga instruktioner och en massa hejarop. Du behöver inte hålla koll på intervalltiderna eller vilan utan följer bara instruktionerna. Smidigt, eller hur? Logga in, så hittar du våra ljudfilspass här!

3) Variera lutningen! Variation är att föredra när det kommer till det mesta. En alltför ensidig träning är både tråkigt i längden och ökar risken för att drabbas av överbelastningsskador. Genom att variera lutningen på bandet belastar du olika delar av musklerna genom att rörelsemönstret förändras. Ju mer lutning, desto mer får du skjuta ifrån och jobba med lår, säte och vader. Här tipsar Johanna Bäcklund om ett pass där du varierar både fart och lutning (totalt 30 min löpning):

– 5 min distans (0% lutning)
– 10 min (ökande lutning varannan minut så minut 0-2 (1%) minut 2-4 (2%) minut 4-6 (3 %) minut 6-8 (4 %) minut 8-10 (5%)
– 5 min distans
– 10 min av (höjning 0.1km/h per minut) så blir exempelvis från 12.1 till 13 km/h om man haft distansfart 12 km/h

4) Har du missat senaste avsnittet av den där serien eller podden som du följer? Perfekt, då kan du titta/lyssna på det medan du springer ett lugnare distanspass på löpbandet. Ställ in en hastighet som känns behaglig för dig, klicka på play och kör igång. Tiden kommer att rusa fram när du har något att fokusera på medan du springer.

5) Njut av att kunna springa på i ditt tempo! På löpbandet kan du ta ut steget och springa på utan att hindras av yttre faktorer och störningsmoment i form av ojämnt underlag, fordon eller andra trafikanter som du annars kan behöva väja för när du är utomhus. Utan dessa hinder blir det lättare att hitta ett flyt i löpningen.

Lycka till!


Kommentarer avstängda.