Stäng star

Runacademys blogg

Så klarar du att springa i sommarvärmen!

Publicerad

Sommaren är här och termometern visar höga siffror över stora delar av vårt land. Skönt tycker många, men det kan vara mycket jobbigt att träna i värmen. Vad ska man då tänka på för att det ska bli något lättare?

Här ger vi dig några tips på hur du ska trotsa sommarvärmen och ändå komma ut!

1) Se till att ta med dig vätska på passet

Under varma sommardagar kan du göra av med flera liter på bara en timme. Får du i dig för lite riskerar du att få värmeslag och bli illamående på grund av vätskebrist. Se därför till att du har med dig vätska på passet även om det bara är för ett kortare pass. Det finns idag många smarta lösningar för att få med sig vätska med allt från vätskebälte till löpryggsäck. Vill du inte springa med vätska så spring en runda så att du kan lämna från dig en flaska och enkelt komma tillbaka till den under passet.

2) Glöm inte att också få i dig salter.

Under sommaren svettas vi ut mer salt och då behöver vi också tillsätta mer. Det är därför viktigt att också få i dig salter. Ett sätt att få i sig mer salt är att dricka resorb, sportdryck eller äta salta nötter. Springer du över 90 minuter är det därför bra att ha med sig sportdryck på passet då kolhydraterna i sportdrycken även gör att du tar upp saltet bättre.

Tips! Alla våra medlemmar har 15% rabatt på sportdryck samt övriga produkter från Umara.

3) Glöm inte att skydda dig mot solen

Skydda dig mot solen genom att använda till exempel en keps och kanske ett par sportglasögon. Glöm sedan inte solskyddsfaktor då solen tar minst lika mycket när du springer som när du ligger på stranden.

4) Svalka dig under passet

Är det riktigt varmt så kan du göra underverk att svalka ner dig med att hälla vatten över huvudet medan du springer eller varför inte ta ett dopp under löpturen? Blir du extra trött och väldigt varm så kan det göra underverk.

5) Var beredd på att det kan gå tyngre

Det är okej att kroppen känns lite tyngre när det är varmt. Håll då något lägre tempo än vad du brukar. Viktigast att du kommer ut!

6) Morgonpass är som bäst på sommaren!

Luften är frisk och det är inte alls lika varmt. Lider du hårt av värmen på sommaren så ska du verkligen passa på att träna då.

7) Tillåt kroppen att svettas.

Desto mer du svettas, desto bättre är kroppen på att svalka ner sig själv. En del av att acklimatisera sig i värme är just att kroppen faktiskt blir bättre på att producera svett!

8) Spring i skogen

Det gör en stor skillnad att springa i skuggan och är därför oftast lättare att springa i skogen där det oftast är skugga.

9) Avsluta träningen med ett svalkande dopp.

Det är helt underbart skönt efter en svettig och varm löprunda.


Kommentarer avstängda.