Stäng star

Runacademys blogg

Så laddar Malin Starfelt inför säsongen 2019!

Publicerad

Malin är en av Sveriges främsta maratonlöpare vilket hon inte minst bevisade i somras när hon fick representera Sverige i friidrotts-EM i Berlin. Hon är även en mycket uppskattad ledare i vår löpargrupp i Hammarby Sjöstad i Stockholm samt en varm och härlig människa som man unnar all framgång!

När hon tävlar representerar hon Runacademy IF och vi är väldigt nyfikna på vad hon har för mål inför säsongen 2019. Vi fick en pratstund med henne för att kolla hur träningen går!

Hur har träningen gått under vintern?

Jag hade en höst där jag kände mig lite ur form. En lite längre säsongsvila fick bli lösningen och en vecka extra då jag körde alternativträning eftersom jag hade lite ont i ett knä. Som tur är kunde jag snabbt få hjälp på Access rehab och det var inget allvarligt. När jag kom igång igen så prövade jag och min coach lite för mig nya grepp. Han började lägga upp kvalitetspassen efter puls istället för fart vilket blev väldigt bra eftersom jag då utgick ifrån dagsformen varje pass istället för en viss fart. Min upplevelse av upplägget var att jag rätt snabbt kunde trappa upp träningen igen och komma upp i lite större totalvolym tack vare att tröskelpassen verkligen inte blev för hårda som de lätt annars blir om jag bara går på fart. Sen jag kom igång ordentligt i mitten på november har träningen rullat på riktigt bra.

Har du en tydlig träningsplan och hur strikt följer du den?

Jag har en plan vecka för vecka men den kan ibland revideras utifrån hur ett enskilt pass blivit beroende på om det blivit för hårt eller kanske för lätt. En sak jag lärt mig av min formsvacka i höstas tycker jag är att inte träna på enligt planen om man känner sig sliten pass efter pass eftersom det är då skador lätt kommer och man kan heller inte tillgodose sig träningen om man inte får tillräckligt med återhämtning. Annat som kan göra att planen ändras är såklart livet i övrigt  med en tvååring i familjen men om jag prioriterar bland löppassen så är det alltid att få till kvalitetspassen som går före distanspass. Numera pluggar jag dessutom heltid till barnmorska vilket bitvis varit tufft att kombinera med den stora träningsmängd jag har varje vecka.

Beskriv en typisk träningsvecka när du tränar för ett maraton:

Måndag – Vilodag, ev. en lugn kort återhämtningsjogg, corestyrka
Tisdag – Långa intervaller i maratonfart
Onsdag – Dubbla distanspass
Torsdag – Kortare intervaller i milfart + ev. några backsprintar á 10 sekunder
Fredag – Dubbla distanspass
Lördag – Lite längre distanspass
Söndag – Långpass 32-38 km

Vad har du för målsättningar för tävlingsåret 2019?

Målsättningar jag har under 2019 är framförallt att satsa på maraton! I februari ska jag springa Sevilla maraton och där siktar jag på PB! Hoppas även få till ett PB på halvmaraton i samma veva. Under våren är min plan att träna vidare för Stockholm maraton och eftersom det är SM vill jag försöka placera mig så bra som möjligt. Efter det tror kanske det blir en anmälan till något härligt fjällopp. Kan tänka mig att jag kommer vara rätt nöjd på att nöta asfalt efter två maraton under första halvan av 2019 så KIA fjällmaraton vore kul! Det loppet har jag alltid velat springa så jag hoppas det passar i sommar.

Vad anser du vara dina styrkor och svagheter som löpare?

Som löpare är en av mina styrkor är att jag tål mycket träning och har bra disciplin. Några svagheter som jag jobbar är min spänst och snabbhet.

Malin har passat på att spendera lite tid över vintern på varmare breddgrader där det är lättare att få till kvalitetsträningen. Och självklart myser hon med familjen mellan passen!

Lycka till med din fortsatta satsning Malin och stort lycka till i Sevilla!


Kommentarer avstängda.