Det är lätt att köra på i samma tempo och om kroppen känns lite trött och hängig, så är man väl lat att ge upp? Stark den som besegrar kroppen och bäst är att inte känna efter så mycket. Eller?
Även om du har ett fint program och en plan om hur du ska lägga upp träningen så är det allra viktigaste att lyssna på kroppen. Träningsprogram är snarare till för att justeras.
Är du trött och slut. Vila! Det lönar sig ofta att ta en extra säkerhetsdag än att det blir för mycket.
Det är inte så enkelt att det är den som tränar mest som blir bäst. Det är snarare den som tränar smartast och lyssnar på kroppen som får bäst utveckling!
Några grundregler att tänka på:
1) Har du ont någonstans ska du inte fortsätta att springa. Risken är att det blir mycket värre och en allvarlig skada om du springer om du har ont. Du kan gärna istället köra något annat som cykling, crosstrainer eller simning. Men fortsätt inte att springa om du har ont.
2) Har du ont i halsen och känner dig krasslig? Då är det vila som gäller. Att springa när man är sjuk är inte bra för kroppen och kan göra att du blir värre eller att det tar mycket längre tid tills du blir frisk.
3) Att vara trött i benen på uppvärmningen eller i början av ett träningspass är inte helt ovanligt. Men om du vet med dig att du tränat väldigt hårt den senaste tiden så beror det troligtvis på det. Om du dessutom bara blir tröttare och stummare i benen ju längre passt går så kan det vara bättre att avbryta än att pina sig igenom det. Fortsätter du att springa är risken att du bara bryter ned kroppen och att det tar ännu längre tid att återhämta sig.
De inspirerande bilderna är från Davos dit vi för övrigt åker på en löparresa i sommar.