Stäng star

Runacademys blogg

Sju tips till roligare vinterlöpning!

Publicerad

Att springa under vintern kan för många upplevas omständligt. Här delar vi med oss av några enkla knep för att underlätta och göra vinterlöpningen roligare!

1) Acceptera att tempot blir långsammare.

Snömodd, nysnö eller is är exempel på underlag som kan förekomma under vintertid. Gemensamt för dessa vinterunderlag är att det går åt mer kraft vid fotisättningen jämfört med när vi springer på barmark. Detta medför att tempot blir något långsammare på vintern. Stressa inte upp dig över tempot utan fokusera istället på att du blir starkare av att få jobba mer med stabiliserande muskler i fotleden och att det kommer att kännas betydligt lättare till våren när snön försvinner.

2) Testa att pulsa i snön!

Vill du få upp pulsen och låta benmusklerna jobba lite extra? Då är snöpuls ett perfekt komplement! Varför inte addera eller byta ut en del av löpningen på plan mark till snöpuls, alternativt avsluta din löprunda med några kortare snöpulsintervaller. Hitta en snötäckt yta, sätt igång och spring åt valfritt håll i 15-30 s, vila i lika länge och upprepa 4-8 gånger. Hög puls utlovas!

3) Ta dig ut och njut i skogen!

Att springa i skogen är inte bara härligt på grund av naturupplevelsen och lugnet som infaller sig av att vara i naturen. Snöunderlaget är ofta mjukare och skönare då betydligt färre människor rört sig i skogen jämfört med på gångvägar och vanliga promenadstråk med packad snö. Att ta sig framåt i obanad terräng på vintern är som att bli barn på nytt, särskilt när omgivningen ser ut som ett vinterlandskap taget ur ett vykort.

4) Klä dig rätt och använd broddar/spikar på skorna.

För att tåla kylan har valet av kläder och utrustning stor betydelse. Klä på dig flera lager i funktionsmaterial och reglera värmen med hjälp av vantar, mössa och buff runt halsen. När underlaget är isigt eller halt är det lätt att man blir spänd av rädsla för att halka. Med hjälp av broddar eller spikar på dina löparskor kan du slappna av då du får bra fotfäste oavsett underlag.

5) Hitta en plogad sträcka till dina fartpass.

Om du vill få upp farten är det fördelaktigt att utnyttja plogade och saltade vägar/sträckor till att springa fram och tillbaka på. Kör förslagsvis en intervall bort och en intervall tillbaka och anpassa tiden efter dina förutsättningar.

6) Ha respekt för kylan.

Att springa i kyla är inte farligt i sig, däremot kan luftrören påverkas negativt vid högre intensitet. Det kan i sin tur vara fördelaktigt att sänka intensiteten och undvika intervaller utomhus vid temperaturer kallare än omkring 10-15 minusgrader. Har du däremot en andningsmask kan du utan problem springa intervaller i ner till -25 grader.

7) Du kommer känna dig extra nöjd efteråt!

Föreställ dig känslan efter att ha varit ute i löparspåret och trotsat kylan. Du är oövervinnlig – låt dig inte stoppas av snö och kyla!


Kommentarer avstängda.