Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Sörmlandsleden – ett riktigt guldkorn!

Publicerad

Jag är fortfarande full av energi efter att jag igår sprang på Sörmlandsleden. Väldigt fin led som jag varmt kan rekommendera om du vill uppleva fin löpning i naturen.

Sörmlandsleden är en led på totalt 100 mil som startar i Björkhagen söder om Stockholm. Det finns närmare 100 olika etapper som man kan välja mellan och man kan på så sätt själv välja hur långt som man vill springa.

Min plan var att springa från Paradiset till Björkhagen och hade innan start fått ihop att det skulle bli 40 km. Redan det kändes något längre än min ursprungsplan då jag egentligen hade nöjt mig med typ 37km då detta skulle bli mitt sista långpass inför ultravasan.

Klantigt nog så hade jag räknat fel (Vilket du märker om du bara plussar ihop etapperna 1-5 på bilden över) och det upptäckte jag när jag kom till Alby.

Det var då nämligen 15 km kvar till Björkhagen och jag hade då redan sprungit 35km. Så det var bara bita ihop och även springa sista milen.

Ibland kan det vara smart att lura sig själv för att utmana sina gränser. Jag hade aldrig startat vid Paradiset om jag hade räknat rätt från början. Detta innebar att det blev ett nytt distansrekord på träning för min del (Har sprungit längre en gång tidigare och det var när jag sprang ultravasan 90km).

Vad är det för typ av terräng?

Jag har sprungit Sörmlandsleden en gång tidigare för typ 4 år sedan. Jag hade då ett minne av att det var väldigt lättlöpt med breda stigar och grusvägar. Jag tänkte att det därför borde ta typ 3,5-4h att springa dessa 40 km. Men inte heller hade jag rätt på den fronten.

Det visade sig att det var mycket mer tekniskt än vad jag hade trott. Totalt var jag ute i 5,5h.

Jag skulle säga att omkring 60-70% var traillöpning på små stigar med en hel del sten och rötter. Jag gillar att springa trail men man ska vara beredd på att det också är mycket mer krävande som gör att kilometrarna går långsammare.

Tydliga markeringar under hela vägen

Yes jag klarade! Framme vid tunnelbanan vid Björkhagen

Tips till dig som vill springa Sörmlandsleden:

– Se till att ta med dig mycket vätska och energi. Det finns inte så många möjligheter att fylla på eller att köpa något längst med vägen. Jag drack 2 liter under min tur men hade då för lite. Var väldigt törstig sista 8 km.

– Se till att du hela tiden har koll på markeringar. Ser du ingen markering och du har sprungit över 100m har du troligtvis sprungit fel. Jag gjorde det felet typ 5 gånger så gäller att vara uppmärksam!

– Använd någon form av GPS-karta. Jag använde appen Naturkartan som stöd då den visar var man är samt leden. Finns även andra appar och har bland annat hört att hitta.se ska fungera men ej testat det själv.

– Ta med dig ett extra om ombyte det kan vara skönt när du är framme och ska ta dig hemåt.

– Finaste etappen tyckte jag det var mellan Tyresta By och Alby som var på 13,5 km. Rekommenderas!

– Ett tips är att ta pendeltåget till Handen och springa till Alby. Det blir totalt 23,5 km.

– Passa på att stanna upp och njut av turen. Det är väldigt fint på flera ställen!


Kommentarer avstängda.