Stäng star

Runacademys blogg

Supersnabba superhundringar!

Publicerad

Veckans fartfyllda pass har låtit er öva på snabbhet och explosivitet! 100 meter låter kanske inte så långt att springa, men gör man det snabbt och samtidigt bara får kort vila blir det riktigt jobbigt. För att klara av att springa i ett hårt tempo på intervallerna krävs att kroppen är rejält förberedd för prövningen.

Uppvärmning är alltid viktig inför ett hårdare träningspass men längden och intensiteten av det stundande passet bestämmer hur varm du behöver vara innan du kör igång. Ironiskt nog så behöver din uppvärmning bli längre och mer grundlig i takt med att intervallerna blir kortare.

Uppvärmningen förbereder kroppen för den kommande uppgiften och är nödvändig för att undvika skador och den ökar dessutom din prestationsförmåga.


Innan man är uppvärmd och har kommit igång är det vanligt att kroppen känns stel och tung. För att komma igenom det tunga och sega stadiet behöver du komma upp i puls utan att det är alltför ansträngande.När kroppen blir varm och  pulsen stiger gör det att cirkulationssystemet sätts igång och syretillförseln till musklerna fungerar bättre. Genom en bra uppvärmning tar du dig ur tunghetskänslan och in i den klassiska ”andra andningen”  där löpningen brukar kännas mycket lättare.

Vilka komponenter bör ingå i en uppvärmning?

1) Börja med långsam jogg
En bra uppvärmning inleds med minst 7 minuters långsam jogg med syfte att bli varm och komma gång. Det är därför viktigt att du inte startar för snabbt utan låter kroppen successivt få komma in i löpningen. Om du inte har sprungit så mycket tidigare kan det vara lämpligt att börja med att gå innan du börjar att springa. Allt för att kroppen ska få chans att komma igång.

2) Tre dynamiska rörlighetsövningar
Innan träning ska man inte stretcha muskeln då detta sträcker ut muskeln vilket faktiskt till och med kan försämra din prestation. Jobba istället med dynamisk rörlighet där man inte håller stretchen lika länge.

3) Minst 3 olika löpskolningsövningar. 
Löpskolning är bra för att förbättra koordinations, frekvens och din löpteknik. Det ger även en bra pulshöjning vilket man vill åt för att komma igång ordentligt under uppvärmningen.

4) Koordinationslopp
Du avslutar uppvärmningen med två lättare koordinationslopp på cirka 60-80 m. Koordinationslopp innebär att du ska hålla något högre tempo än ditt joggtempo samt springa avslappnat och tänka på tekniken. Koordinationsloppen är bra för att komma upp i puls och väcka kroppen med något snabbare tempo innan det är dags för själva intervallerna.

På vår medlemssida hittar du massor av olika rörlighets- och löpskolningsövningar. Är du inloggad hittar du dem här.


Det har gått undan på våra orter! Här får ni ett smakprov:

FARSTA

HAMMARBY SJÖSTAD

JÖNKÖPING

KALMAR

KARLSKRONA

KARLSTAD

LUND

KIRUNA HADE BESÖK AV SVT NYHETER PÅ PASSET!

LAHOLM

LILJEHOLMEN

LULEÅ

NORRKÖPING

SUNDSVALL

SÖDERMALM

UMEÅ

UPPSALA

VÄXJÖ

ÖLAND

ÖSTERMALM

ÖSTERSUND

MALMÖ

ESKILSTUNA

FALUN

LYCKSELE

MORA


Kommentarer avstängda.