Stäng star

Runacademys blogg

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Publicerad

Vi på Runacademy brinner extra mycket för att hjälpa andra. Genom våra löpargrupper, löparresor och medlemssida når vi tusentals människor som lär sig mer om löpningen och det finns många som aldrig skulle börja springa om det inte var för vårt arbete. Men det känns också viktigt att kunna hjälpa de som har det riktigt svårt och inte har samma förutsättningar som vi i Sverige.

Jag blev därför väldigt glad när Nuulu Ndiwabene tog kontakt med mig. Vi gick båda på friidrottsgymnasiet i Falun för väldigt många år sedan. Hon tävlade då främst i sprint. Nuulu kommer själv från Uganda och har fortfarande en del av sin familj kvar i landet. Uganda är ett fattigt land i Afrika där omkring 33% lever i rejäl fattigdom, 52% av befolkningen lever i slumområdena vid städerna och 25% är undernärda. Omkring 50 % av befolkningen är dessutom under 18 år.

Det är omöjligt att hjälpa alla men om man bara kan hjälpa någon skulle det så klart betyda väldigt mycket.


Nuulu hjälper till att ge hopp om framtiden!

Nuulu driver idag The Ugandan Athletes Fund Academy  som är en icke vinstdrivande friidrottskola/klubb som hjälper utsatta ungdomar med att kunna idrotta utan att behöva tänka på ekonomiska hinder. De ser till att de har tränare,  transport till och från träningen,  kläder, skor och hjälper till med princip allt som har med idrotten att göra.

– ”Allt började 2012, när jag var i Uganda för att hälsa på min familj. Varje år tog jag med en del skor jag inte längre använda men som fortfarande var bra och delade ut. Jag åkte till slut ner med flera väskor med skor och kläder jag hade fått från vänner och bekanta. Allt började med att jag ville skänka lite av mina grejer istället för att slänga, men det som fick mig att fortsätta var den responsen jag fick. Den var så positiv och jag såg hur glada idrottarna blev. Den glädjen går inte att beskriva. Jag har alltid brunnit för att hjälpa människor och utbildade mig till sjuksköterska redan efter gymnasiet. Att få hjälpa andra som har det mycket svårare ger väldigt mycket tillbaka.” säger Nuulu.

Nuulu är grundare till Ugandas friidrottsklubb som ger hopp till många undgomar om en bättre framtid.

Nuulu är grundare till Ugandas friidrottsklubb som ger hopp till många undgomar om en bättre framtid.


Målet är att skapa en bättre framtid för ungdomarna

Målet med The Ugandan Athletes Fund Academy är inte nödvändigtvis att skapa idrottare i världsklass utan handlar snarare om att hjälpa ungdomar från fattigdomen med hjälp av idrotten. En del har fått möjlighet att gå i skolan i Uganda och i USA tack vare deras idrottsresultat. Även om man inte lyckas nå toppresultat så lär man sig en del viktiga saker som att kämpa, hälsosam livsstil, lagarbete/samarbete, hur man beter sig för att vara en förebild för andra, skriva och förhålla sig till ett kontrakt med mera. Det enda som egentligen krävs tillbaka är att det gör sitt bästa samt håller sig borta från alkohol och droger. Målet är att de genom idrotten ska hitta verktyg för att bygga sig själv en bättre framtid.

IMG_20170714_053454_480 (1) (002)


Nuulu driver klubben helt på sin fritid

Jag blev väldigt berörd av Nuulus engagemang där hon gör allt helt gratis utan att kräva något tillbaka. Hon driver föreningen helt på sin fritid vid sidan av sitt heltidsjobb som sjuksköterska. Varenda krona i hennes arbete går till att hjälpa ungdomar i Uganda mot en bättre framtid. Alla pengar som hon får in går oavkortat till projektet och det tycker jag känns extra bra. Genom att sponsra detta projekt vet vi att pengarna inte hamnar i några mellanhänder utan direkt kommer att göra nytta. Hon har dock haft svårt att få in pengar och fått lägga de största summorna själv. På grund av dålig ekonomi i klubben har det varit svårt att också hjälpa så många som man skulle önska. Just nu är det i alla fall 20 ungdomar som är med, men så klart hoppas Nuulu att de får ännu bättre ekonomi längre fram så att de kan hjälpa ännu fler.

– I klubben individanpassar vi behovet för varje idrottare.  Vi ser till att alla får möjlighet att träna med en tränare mint 3 ggr/vecka. De får den utrustningen de behöver (kläder, skor, spikskor, träningsutrustning). Transport till träningen så de inte behöver känna att det blir ett hinder för dom att komma till träningen för att de måste betala de 10-20 kr det kostar för  en enkelresa. Efter varje träning går de tillsammans med sin tränare och äter så de får i sig något direkt efter träningen. En del har inte ens mat att äta vissa dagar och då är det bra att vi kan erbjuda det, annars går de utan att äta. Vi ger även möjlighet att åka på träningsläger samt på tävlingar till någon av grannländerna. Men hur ofta och hur många som får åka beror såklart på hur mycket pengar som vi har fått in till klubben säger Nuulu.

19553844_10156047936709881_1638961950473067440_n (002)


Vi vill hjälpa till!

Vi på Runacademy vill så klart hjälpa Nuulu med sin förening och går nu in som huvudsponsor till hennes klubb där vi som första steg kommer att skänka 20 000 kr till hennes projekt. Vi kommer dels att skänka en del till själva klubben så fler kan träna och bli hjälpta. Vi kommer på detta även bidra med kläder och utrustning. Vi har dessutom bestämt att sponsra individuellt den unga lovande löparen Oskar Nyonzima.

Oskar Nyonzima är 16 år gammal och kom som flykting till Uganda under 2016 pga oroligheter i Burundi.  Han vet inte vad som hänt med sina föräldrar så han bodde först några månader hos andra flyktingar från Burundi.  En dag när han kom hem från träningen hade de andra flyktingarna försvunnit utan förvaring.  Så han blev hemlös och under den tiden hade klubben dålig ekonomi så vi hade ingen möjlighet att hyra en lägenhet åt honom. Han fick då bo ute på gatorna och ibland hos klubbkompisar. Vi på Runacademy kommer nu hjälpa till ekonomiskt så han får en bostad och han har redan nu fått ett rum i huvudstaden Kampala. Maten är nu också betald för varje månad så han kan idrotta utan att behöva oroa sig för ekonomi. Han fick även möjlighet att åka på träningsläger i Kenya och träna med kenyaner under försäsongen okt-nov 2017 och det har motiverat honom enormt.

– Oskar gjorde sin första tävling nu i november där han sprang 10 km på det nya personliga rekordet 31.13. En imponerande tid av en sextonåring som bara har sprungit i något år.  Både träningslägret samt vetskapen om att han nu är sponsrad har gjort honom så motiverad att han nu är en av de mest motiverade atleterna i klubben säger Nuulu.

Vi har hjälpt Oskar med att få ett boende och mat. Nu kan han helt fokusera på sin träning.

Vi har hjälpt Oskar med att få ett boende och mat. Nu kan han helt fokusera på sin träning.

 


Alla kan bidra med något!

Det finns många fler som Oskar som behöver hjälp och Nuulu vill även att klubben ska kunna växa så att de kan hjälpa fler. Men de behöver då ekonomiskt stöd. De är därför väldigt tacksamma för alla donationer. Även om du bara ger 50 kr så spelar det en stor roll. För 300-500 kr ger det mat och husrum åt en person i månaden. För ungdomarna i Uganda är därför varenda krona så värdefull. Nuulu har nu därför skapat en insamling till förening där hon hoppas att många av er också vill bidra med något. Det är väldigt fint om fler vill bidra för tillsammans kan vi då göra en stor skillnad i flera ungdomars liv.

Om du vill bidra klicka HÄR så kommer du till insamlingen.


Vi ser detta som bara början

Vår förhoppning med att hjälpa Nuulu med sin klubb på Uganda är inte bara att vi ska ge ett ekonomiskt stöd utan också att få fler att engagera sig. Vi kommer därför också följa upp med fler rapporter och blogginlägg från hur det går för våra atleter och vi kommer även följa Oskar under hans tävlingssäsong. Det vore fantastiskt om vi även skulle få fler företag att hjälpa till med en summa. Ett steg åt rätt riktning är i alla fall att bara få fler att känna till projektet, så om du tycker detta är en bra sak få du gärna sprida detta inlägg vidare. Ju fler vi blir som bryr oss desto mer kan vi göra!
Var med och bidra till insamlingen


Kommentarer avstängda.