Stäng star

Runacademys blogg

Tips inför Lidingöloppet!

Publicerad

På lördag är det äntligen dags för det som för många är årets stora mål – nämligen Lidingöloppet! Hur ska man tänka nu sista dagarna inför loppet? Hur lägger man upp loppet på bästa sätt? Här ger vi dig våra bästa tips inför loppet!

Kom utvilad till loppet
Nu är det ingen idé att träna inför loppet utan viktigare att du får pigga ben tills på lördag. Känner du dig trött i kroppen är det bättre att vila. Är du pigg kan du se till att hålla i gång med lättare träning.

Exempel på träning sista veckan innan loppet: 
Måndag/Tisdag – Lättare intervaller i form av t.ex veckans pyramidintervaller som vi kör med löpargrupperna. Här blir det 1-4 min intervaller med 1 min vila. Se till att springa avslappnat och det ska kännas lätt. Börja intervallerna först efter uppvärmning och avsluta med nerjogg och stretching. Vila sedan den dagen du inte kör intervallerna.
Onsdag – 30 min lätt jogg
Torsdag – Vila
Fredag – Vila/ lättare jogg 15 min för att väcka benen

Ät extra med kolhydrater
Se till att börja öka mängden kolhydrater redan 4 dagar innan loppet, alltså gärna redan på tisdag. Du behöver inte överdriva men se till att äta en stadig frukost, lunch och middag som består av god proteinkälla samt kolhydrater. Undvik att t.ex. enbart äta en sallad till lunch. Det är bra om du på detta också är noggrann att få i dig mellanmål och äter regelbundet. En bra idé kan också vara att minska fibermängden då mycket fibrer kan sätta onödigt fart på magen under loppet.

Ät inte för nära inpå loppet
Omkring 3 timmar innan start är det lagom att äta en rejäl frukost eller en lättsmält lunch. Äter du för nära loppet hinner kroppen ändå inte smälta maten och ligger då mest i magen och kan orsaka håll. För att inte känna sig hungrig på startlinjen kan du timmen innan ta en banan och någon yoghurt beroende på vad din mage klarar av.

Starta inte loppet för hårt
Starta loppet försiktigt och gå inte ut för hårt. Det är många som kommer att starta för fort och det är så lätt att dras in i någon annans tempo. Det är trots allt 30km eller 15km som du ska springa och loppet börjar inte på allvar först efter halva sträckan. Om det är trångt vid starten kan det däremot vara bra att springa på lite extra de första 100m för att få en bra position, men försök samtidigt inte dras med i någon annans tempo.

Se till du fyller på med vätska och energi!
Det är viktigt att dricka redan från första station och drick lite och ofta, helst sportdryck för att fylla på med salter och kolhydrater. Du kommer tjäna tid och ork om du saktar ner och ser till att dricka ordentligt. Ska du försöka springa samtidigt som du dricker är det lätt att du bara får allt över dig och inte får i dig tillräckligt. Efter 10-15km kan det vara bra att börja få i sig extra energi genom att ta geler. Det kan vara bra med 3-4 gelet under 30km loppet.

Tänk positivt
Det kommer att bli jobbigt och du kommer få svackor under loppet, det är helt normalt. Försök ändå att brotta ner onda tankar under loppet genom att tänka positivt. Du orkar alltid mycket mer än vad du tror!

Du kan tjäna tid på att gå i backarna
Det behöver inte vara dumt att gå i de tuffaste backarna och det gärna redan från start innan du blir trött. Genom att spara på energin i backarna kommer du orka springa fortare på plan mark och utför – där har du oftast mycket mer tid att tjäna. Det är till och med många av de främsta löparna som sprang en bra bit under 2 timmar som också gick i backarna i, du behöver alltså inte skämmas om du går.

Spring på känsla
Lyssna på kroppen och spring på känsla. Kolla dig inte helt blind på klockan då det lätt kan göra en frustrerad och stressad. Se till att hitta en rytm och tempo som känns lagom för dig och bry dig inte så mycket om hur alla andra runtomkring dig springer. Gör ditt eget lopp och se till att ha roligt längs vägen!

Få extra energi av våra Peppstationer!
Vi kommer att på årets Lidingölopp att ha två peppstationer där vi hejar fram alla er löpare. Vi kommer att försöka bjuda på extra energi så ta åt dig av den. På 15km loppet kommer vi att stå vid halva sträcken vid 7,5km samt vid 2km kvar. För er som springer 30km kommer vi att stå efter 17km löpning (13km kvar till mål) samt vid raksträckan innan Karins backe (Vid cirka 2,5km kvar till mål. Se karta nedan.

Har du en Runacademy t-shirts eller tävlingslinne så sätt gärna på den så kommer du att få extra mycket hejarop från oss. Om du inte ska springa loppet själv får du gärna komma ut till några av våra hejaklackstationer och hjälpa oss att heja fram alla Runacademy löpare.

 

Stort lycka till er alla som ska springa och njut en massa av loppet! 


Kommentarer avstängda.