Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Tips inför tjurruset!

Publicerad

Är du en av dem som har antagit dig utmaningen att springa tjurruset i helgen? Grattis till att du valt ett av årets roligaste och tuffaste lopp!

Jag har själv sprungit tjurruset tre gånger och har vunnit två gånger och en gång sprang jag fel och fick dela segern. Jag har själv någon form av hat-kärlek till loppet. Har flera gånger varit nära att drunkna och badat i lera upp till öronen. Men av någon konstig anledning brukar jag ändå komma tillbaka trots att jag i mål brukar lova mig själv att det var sista gången.

För loppet är riktigt tufft. Det krävs pannben att bara ta sig igenom eländet. Här är några tips till dig som ska springa.

1) Öppna inte för hårt.
Alltid lätt att starta för hårt när man är taggad på ett lopp, men nu är det faktiskt en del hinder som du ska passera, gäller att ha energi över till dem!

2) Våga trycka på när det är lättsprunget. Vissa delar av banan är faktiskt helt löpbar och här kan du tjäna tid. Det gäller att ändå våga hålla upp tempot, men inte trycka på för hårt så du drar på dig mjölksyra.

3) Du kommer bli blöt och lerig.
Det är ingen idé att mesa för att du tror att du ska kunna slippa bli blöt. Lika bra att hoppa i första pölen – poängen är nämligen att bli lerig. Skitigast vinner!

4) Använd trailskor med dubbar.
Med vanliga löparskor kommer du mestadels att halka runt. Jag kommer att springa med Salomons S-Lab Sense 4 ultra.

5) Ta det lugnt i backarna.
Loppet i helgen går i Flottsbro och det innebär att vi säkerligen ska upp till toppen. Om du tar i för kung och fosterland uppför backen så är risken du blir så trött att du sen tappar tid resten av banan. Oftast kan du tjäna mer tid att vara pigg utför än vad du tjänar på att ta i jätte mycket i backarna.

6) Våga chansa.
Det kommer ibland vara lite läskigt, det gäller att inte tänka till så mycket. Börjar man att tveka så är det lätt att börja tänka och då bli rädd. Det är bara att köra på. Bra om du kan simma för det kommer du garanterat ha nytta av, men värre än så blir det faktiskt inte.

7) Höj blicken.
Ser du dina egna fötter när du springer så kollar du för långt ner i marken. Du har då ingen chans att göra rätt vägval och det är mycket större risk att snubbla över en sten. När man ska förbi träsk så kan det vara smart att höja blicken för att ta det smartaste vägen. Gör du rätt val så kan du slippa att simma alltför mycket. Ser du sedan ett rep hängande ner i gyttjan så innebär det att det är djupt. Om det går att ta sig runt det kan du tjäna mycket tid.

8) Korta ner stegen.
När det börjar bli tekniskt och svårsprungit – korta ner stegen istället för att sänka farten. Korta snabba steg gör att du kan passera alla knixlar mycket fortare.

9) Lämna din nya jacka hemma
Om du precis har köpt en snygg och dyr löpjacka som du är jätte rädd om – då kanske du inte ska använda den i detta lopp. Den kommer mest vara brun och lerig när du kommer i mål, finns risk att den blir förstörd.

10) Ta med ombyte, tjock jacka, skor och handduk!
Väl i mål kommer du vara genomblöt, lerig och kall. Det är viktigt att då byta om på en gång för att inte bli genomkall. En handduk är bra för att få av sig leran och skönt med en tjock jacka då du kommer bli genomfrusen. Ett par andra skor är även ett måste, inget kul att gå runt med de blöta skorna!

11) Se till att ha roligt!
Njut, skratta och var snäll med dina medtävlande. Fult spel med vassa armbågar, puttningar och att halvt dränka någon är inte okej för att komma först. Spring fortare istället!

Stort lycka till er alla som springer.
Jag kör själv på lördagen, så hoppas att vi ses då!

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.