Stäng

Runacademys blogg

Träna tillsammans med familjen i jul!

Publicerad

Nu under juletid när man har lite extra tid att umgås med nära och kära så kan det vara extra kul att hitta på roliga saker tillsammans. Varför inte då göra träningen till en lek?
Alla mår bra av att röra på sig gammal som ung. Träning i kombination med lek tillsammans stärker sammanhållningen och är ett jättebra sätt att umgås nu under jul.

Här kommer förslag på några riktigt roliga lekar som jag själv brukar köra med familjen under jul. Perfekt att göra tillsammans på självaste julafton och som ger mycket skratt!


1) Tid på sträcka.
Denna lek kan ni köra i lag eller individuellt. Ni har en sträcka på cirka 200-500m. Första gången ska ni gå/springa sträckan i valfri takt på tid. Alla kan ta tiden själva. Ni ska sedan springa samma sträcka en gång till fast nu utan klocka. Nu gäller det att pricka tiden. Vem är närmast? Här kan ni köra bäst utav tre om ni vill, då blir det en del träning också om man vill 🙂

2) Fånga svansen!
Alla ska ha en varsin svans i form av ett snöre/plastremsa från en påse etc. Denna ska sättas fast i byxan och hänga som en svans. Nu gäller det att plocka så många svansar som möjligt från de andra. Blir man av med en svans så gäller det att knycka en ny. Har du samlat på dig många svansar så håller du dem i handen, du har endast en svans hängande åt gången. Ni kan antingen samla svansar i lag eller individuellt. Den person eller det lag som har flest svansar när tiden är slut vinner!

3) Poängjakt
Det här är både en riktigt jobbig lek och väldigt roligt som dock kräver lite förberedelser. Leken går ut på att jaga skatter i form av olika poäng som finns på olika stationer att hämta. Den som får ihop mest poäng vinner leken!

Gör i ordning 4 olika stationer med omkring 20 olika lappar på varje station. På lapparna ska det så en siffra mellan 1 till 4 som då är själva poängen. Station med siffran 4 ska vara längst bort medan stationen med siffra 1 ska vara närmast medan lapparna med 4 poäng är längst bort. Vill du få det riktigt tufft så kan 1 poäng vara 50m längre bort och 4 poäng 300m längre bort. Annars kan det också räcka med 10-40m mellan stationerna. För att det ska bli extra spännande kan du använda en kortlek där man får poäng utefter vilket kort man hämtar. Ess ger ett poäng och klädda kort (knäckt, kung, dam) ger 10 poäng.

Har du mindre barn med i leken så kan det vara läge med kortare avstånd och kanske fler stationer med poäng.

Förslaget är att köra denna lek i 10-20 minuter eller tills kortleken tar slut. Om ni kör i lag så får ni se till att blanda deltagarna så lagen blir jämna. Om man inte kan springa så går det bra att gå för att plocka poängen.

4) Kör en trekamp med alla tre lekarna.
Starta som en uppvärmning med den första leken där ni ska tid på en sträcka.
Få upp flåset ytterligare genom 4 minuter ”Fånga svansen lek”
Avsluta passet med 10 min poängjakt.

I filmen nedan ser ni hur leken fånga svansen fungerar!

Mycket skratt och hög puls utlovas!

(null)


Kommentarer avstängda.