Stäng star

Runacademys blogg

Vad ska man göra för att kunna träna i sommarvärmen?

Publicerad

Sommaren har äntligen kommit till oss och bara de senaste dagarna har det visat på närmare 30 grader i stora delar av vårt land. Men det kan vara jobbigt att träna i värmen och vad ska man tänka på för att det ska bli något lättare?

Här ger vi dig några tips på hur du ska trotsa sommarvärmen och ändå komma ut!

1) Se till att ta med dig vätska på passet
Under varma sommardagar kan du göra av med flera liter på bara en timme. Får du i dig för lite riskerar du att få värmeslag och bli illamående på grund av vätskebrist. Se därför till att du har med dig vätska på passet även om det bara är för ett kortare pass. Det finns idag många smarta lösningar för att få med sig vätska med allt från vätskebälte till löpryggsäck. Vill du inte springa med vätska så spring en runda så att du kan lämna från dig en flaska och enkelt komma tillbaka till den under passet.

2) Glöm inte att också få i dig salter.
Under sommaren svettas vi ut mer salt och då behöver vi också tillsätta mer. Det är därför viktigt att också få i dig salter. Ett sätt att få i sig mer salt är att dricka resorb, sportdryck eller äta salta nötter. Springer du över 90 minuter är det därför bra att ha med sig sportdryck på passet då kolhydraterna i sportdrycken även gör att du tar upp saltet bättre.

3) Glöm inte att skydda dig mot solen
Skydda dig mot solen genom att använda till exempel en keps och kanske ett par sportglasögon. Glöm sedan inte solskyddsfaktor då det tar nästan mer när du springer än när du ligger på stranden.

4) Svalka dig under passet
Är det riktigt varmt så kan du göra underverk att svalka ner dig med att hälla vatten över huvudet medan du springer eller varför inte ta ett dopp under löpturen? Blir du extra trött och väldigt varm så kan det göra underverk.

5) Var beredd på att det kan gå tyngre
Det är okej att kroppen känns lite tyngre när det är varmt. Håll då något lägre tempo än vad du brukar. Viktigast att du kommer ut!

6) Morgonpass är som bäst på sommaren!
Luften är frisk och det är inte alls lika varmt. Lider du hårt av värmen på sommaren så ska du verkligen passa på att träna då.

7) Tillåt kroppen att svettas.
Desto mer du svettas desto bättre är kroppen på att svalka ner sig själv. En del av att acklimatisera sig i värme är just att kroppen faktiskt blir bättre på att producera svett!

8) Spring i skogen
Det gör en stor skillnad att springa i skuggan och är därför oftast lättare att springa i skogen där det oftast är skugga

9) Avsluta träningen med ett svalkande dopp.
Det är helt underbart skönt efter en svettig och varm löprunda.


Kommentarer avstängda.