Stäng star

Runacademys blogg

Varför är det så viktigt med löpteknik?

Publicerad

För er medlemmar kan det kanske tyckas att det är ett evigt tjat om denna löpteknik – ni vill ju bara springa! I våra löpargrupper får ni ständigt höra att ni ska ”visa upp medaljen!”, ”korta ner stegen!” och ”jobba med armarna!”. Men detta tjat är enbart för ert eget bästa eftersom vi ultimat vill att ni ska bli så effektiva löpare som möjligt. Om det så bara handlar om att ni vill att löpningen ska kännas lättare och mer njutbar så kommer löptekniken in även här – för med rätt teknik kommer det att kännas lättare att springa!


Här är några av anledningarna till att vi tränar löpteknik:

För att bli snabbare!

Idén med löpteknikträningen är att vi ska lära oss att få med oss all fart framåt. Utvecklar du ett effektivare löpsteg med högre tryck i steget så kommer du även att klara av att hålla ett högre tempo och springa snabbare.

För att hålla oss skadefria!

Genom att öva på löptekniken minskar du skaderiskerna eftersom du lär dig att springa skonsammare och därför inte belastar kroppen lika hårt. När vi t.ex. justerar vår fotisättning och kortar ner stegen kommer belastningen på knän och höfter att minska.

För att bli snyggare!

Med ”rätt” teknik kommer du att se snyggare ut i löpspåret. Ett rappt steg och en ståtlig hållning kommer alla gånger att imponera mer än ett tungt steg. Och detta är väl en anledning så god som någon?

För att orka mer!

Genom att träna upp våra löparspecifika muskler genom t.ex. de löpskolningsövningar vi använder oss av, kommer vi att känna oss mer kraftfulla och starka när vi springer. Ett bra löpsteg kräver mindre energi då du springer mer löpekonomiskt så du kommer att orka mer.

För att det blir roligare!

Om löpningen känns lättare och du springer fortare så blir det såklart också roligare!

 

Här följer bilder från onsdagen och torsdagens träningar:

Umeå!

umeå teknik

umeå teknik.jpg5

umeå teknik2

umeå teknik.jpg4

Huddinge!

huddinge teknik.jpg3

huddinge teknik.jpg4

huddinge teknik.jpg2

huddinge teknik

Örebro!

örebro teknik

örebro teknik.jpg3

örebro teknik.jpg2

örebro teknik.jpg4

örebro teknik

örebro teknik.jpg5


Kommentarer avstängda.