Stäng star

Runacademys blogg

Vilka fördelar har en löpare att vinna på att träna styrketräning?

Publicerad

Fördelarna med att göra styrketräning som en del av sin träningsrutin är många, i denna artikel listar vi på Runacademy några av anledningarna till att du som löpare ska styrketräna!

Minskar risken för överbelastningsskador

Med hjälp av styrketräning stärker vi upp muskler och senor så att de får en ökad tolerans och minskar risken för att vi skadar oss under passen. Med styrketräningen får vi också en mer varierad belastning på kroppen. Tränar vi varierat minskar risken för skador som beror på för ensidig belastning. Muskler skyddar också våra leder och fungerar stötdämpande när vi landar i löpningen.

Förbättrad löpekonomi

En effekt man har sett hos löpare som styrketränar är att de får bättre löpekonomi. Alltså att kroppen blir mer energisnål i löpningen på så sätt att det krävs mindre syre vid given löphastighet. Har man en dålig löpekonomi krävs det mer syre vid löpningen och det leder till att man snabbare blir trött. Förbättrad löpekonomi beror dels på musklernas förmåga att stå emot krafterna när vi landar och omvandla detta till elastisk energi med hjälp av stretch shortening cycle (SSC) i muskel och senkomplex. Detta sker framför allt i underbenen. Det ger en förbättrad spänst och effektivare frånskjut framåt i löpsteget. Detta tränas upp genom att styrketräning ger en ökad ”stifness” eller anspänning/toning i musklerna. Lägger man till spänst/ hoppövningar i styrketräningen så tränas SSC, alltså övergången mellan excentriska fasen (musklerna jobbar under förlängning) då det lagras tillskott av elastisk energi som resulterar i en ökning av den koncentriska styrkan i övergången mellan excentrisk till koncentrisk muskelkontraktion.
Hopp, spänst, styrka, styrkepass, Amanda
Även vår bålstyka har en påverkan på löpeknomin. En stark bål hjälper till att stabilisera bäckenet så att armar och ben kan röra sig effektivt framåt, minskar ineffektiva rörelser och hjälper till att skapa en stabil bas för armar och benens rörelse och att utveckla kraft framåt
Av styrketräningen får vi även en bättre koordination mellan våra muskler, både att nervsignaler skickas ut snabbare, till att rätt muskler aktiveras eller slappnar av i rätt ögonblick. Allt detta bidrar till ett bättre koordinerat löpsteg som ger effektivitet.

Ökad förmåga att utveckla kraft i löpsteget

En starkare muskel har en bättre förmåga att utveckla kraft snabbt vilket gör att förmågan att kunna springa snabbt och utveckla fart förbättras. När vi dessutom blir äldre minskar muskelmassan och då är det därför ännu viktigare med styrketräning för att inte tappa i prestationsförmåga.

Du blir uthålligare

En tränad muskel kan stå emot trötthet bättre än en svag. Med hjälp av styrketräning tränar vi upp musklernas förmåga att arbeta under en längre tid och framför allt musklernas förmåga att arbeta utan tillräckligt med syre (anaerobt) förbättras. De motstår lättare mjölksyra som bildas som följd av anaerobt arbete.

Förbättrad löpteknik

Är du svag i framför allt bålen, höfter och vader så kommer du ha mycket svårare att hålla upp löpsteget när du blir trött. Med styrketräningen så kommer du springa mycket bättre tekniskt och snyggare ute i löparspåret!
Ett sätt att få till regelbundenhet i styrketräningen eller att komma i gång är att börja styrketräna med hjälp av Runacademy`s träningsbank. Här får du jobba med allsidig styrketräning med kroppen som belastning och även inslag av spänstträning på vissa av de mer tuffare passen. Du finner över 100 olika styrkepass i träningsbanken. Ett pass som vi rekommenderar att börjar med är Petras styrkepass för löpare där du får köra allsidig funktionell träning med syftet att stärka upp kroppen för löpningen.

Läs mer och bli medlem här!


Kommentarer avstängda.