Stäng star

Runacademys blogg

Yannick visar vägen till framgång på Runacademys löparkovent i Göteborg!

Publicerad

Yannick Tregaro är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottstränare och har bland annat coachat Christian Olsson, Emma Green och Kajsa Bergqvist. Han är dessutom själv en duktig löpare som bland annat sprungit halvmaraton en bra bit under 1,20. På Runacademys löparkonventet i Göteborg den 6 april kommer han dela med sig av sina erfarenheter från att coachat några av Sveriges största idrottare. Han kommer också ge en massa tips på hur du kan bli en bättre löpare. I dag i bloggen får ni veta mer om Yannick. Vad han anser är viktigt i tränarrollen och vad hans bästa träningstips för dig som är motionär?

Vad anser du är de tre viktigaste egenskaperna hos en ledare?
Passion är alltid det viktigaste. Passion inspirerar andra och håller motivationen levande. En ledare som har en passion för det han gör är nyfiken, hittar lösningar och bryr sig om adepten. Kunskap om hur man skall träna är också viktigt.  Men det gäller att vara ödmjuk för allt handlar inte om fysisk. Alla är unika och svarar olika bra på samma upplägg. Det gäller att hitta vad som funkar för just individen och att aldrig ge upp sökandet efter utveckling. Så de tre viktigaste egenskaperna är passion, kunskap och tålamod.

Vilka adepter tränar du just nu?
Just nu har jag 17 aktiva i mitt planeringsverktyg, men några hjälper jag bara sporadiskt. Det är ett stort gäng där de yngsta är födda 2002 och den äldsta 1987. Det är både killar och tjejer som jag tränar. De flesta har hoppgrenarna (höjd, längdhopp och tresteg) som huvudfokus, men de tävlar även i sprint och häcklöpning. Thobias Nilsson Montler är bäst i gänget. Han blev fyra på EM i Berlin i längdhopp på 8.10 meter. De flesta andra tog medaljer, eller var nära att göra det på ungdoms SM, junior SM och SM. Jag vill jobba med adepter som vill se hur bra de kan bli om de satsar helhjärtat. Mitt mål är att få alla att nå 100% av sin egen förmåga.


Tränar du något själv?

Först och främst försöker jag få kontinuitet i min löpning. Vissa veckor går väldigt bra medans andra tyvärr blir lidande. Det beror på att jag har mycket att prioritera innan löpningen, framförallt mina aktiva och att jag inte alltid har energi till att ta mig ut när det finns tid över. Samtidigt mår jag ofta bättre och orkar mer när jag tar mig ut och springer. Det är en balansgång. Det hjälper mig att ha konkreta mål med träningen. Men det går inte att trolla med tiden,det måste jag acceptera.

Ska du springa några lopp i år?
Jag skall springa ett Icebug-lopp, Frozen Lake Marathon den 16 mars på Tisleia Fjord i Norge. Jag kommer välja halvmaraton distansen. Loppet går på en frusen sjö och det ska bli väldigt kul och spännande. Jag funderar också på att springa Göteborgsvarvet i maj. En dröm som jag har är öka farterna lite på sommaren och springa 3000 meter hinder. Men bara om jag hittar ett lopp som passar.

Vad är dina främsta tips till motionären som springer?
Mitt första tips är att alla bör fundera kring varför just du springer. Är det för att må bra? Vill du uppnå en nivå eller specifik tid på en viss distans? Men du måste inte välja det ena eller det andra. Många vill springa för att hålla kroppen i form. Det finns en massa studier som visar att bland annat hjärnan fungerar bättre när du utmanar din fysik.

Mitt andra tips är att göra upp en plan. Vill du satsa lite på din löpning och bli bättre måste du inte göra det jämt. Du kan tidsbegränsa din satsning. Vi kan låtsas att du upptäcker ett lopp som du vill springa. Gör då en nulägesanalys. Ställ dig själv frågorna: Hur bra är jag nu och vad vill jag kunna göra på loppet? Gör sedan upp en realistisk plan och följ sedan planen. Detta innebär att ju högre ambition med loppet, desto hårdare träningsplan. Man kan även ha en avspänd ambition och en hård plan. Men en hög ambition och en alltför lätt plan går inte ihop. Men alla är vi olika, en del gillar att utmana sig själva andra inte. Löpning kan också bara vara ett andningshål i vardagen utan tävlings och utvecklingsambitioner!


Flera spännande föreläsningar!
Förutom Yannick kommer ni kunna lyssna på Nicola Magnusson på konventet i Göteborg. Nicola är kostrådgivare, personlig tränare och hälsocoach. I hennes föreläsning kommer ni lära er mer om hur du som motionär kan optimera dina träningsresultat med hjälp av kosten. Den tredje föreläsare är Amanda Nekby från Runacademys huvudkontor. Amanda är hälsopedagog och löpare. Hon kommer föreläsa om hur du optimerar din träning och får den mycket roligare och effektivare. Hon kommer också hålla en föreläsning i hur du lyckas med ditt lopp. I föreläsningen kommer det behandlas både hur du förbereder dig mentalt, fysiskt och hur du tänka med kosten.


Nicola till vänster och Amanda till höger.

Förutom löparkonvent i Göteborg den 6 april kommer Runacademy arrangera löparkonvent i både Stockholm och Malmö. Förutom föreläsningar kommer det finnas mängder av roliga och utmanande träningspass samt utvecklande workshops. Anmäld dig till någon av Runacademys löparkonvent idag!

Läs mer och anmäl dig här!


Kommentarer avstängda.