Stäng star

Runacademys blogg

Kan det vara värt att prova en Runstreak?

Publicerad

På den senaste tiden har fenomenet RunStreak uppmärksammats mer i olika löparforum och på sociala medier och känslan är att intresset för detta har ökat bland svenska löpare. Detta är i och för sig inte så konstigt eftersom fler och fler motionärer lockas av större utmaningar och nya sätt att motivera sig på.

springa varje dag

Är du nyfiken på hur detta funkar, har funderingar på att testa detta eller är du möjligtvis redan inne i en RunStreak? Här ska vi reda ut begreppet och vad man bör tänka på om man vill testa detta.

Ni kommer även att få ta del av Jenny Karlssons berättelse, en energisk Runacademylöpare som sprungit varje dag under drygt 8 månaders tid!

Till att börja med – vad är en RunStreak?

En RunStreak innebär att du springer varje dag. Det behöver inte var långt eller snabbt, men för att officiellt kunna räknas in i din RunStreak ska sträckan vara minst 1,6km, d.v.s. en engelsk Mile.

Vad har RunStreak för fördelar?

Att utföra en syssla varje dag skapar en vana, och springer du varje dag kommer löpningen bli en naturlig del av din vardag vilket givetvis är en stor bonus. På dagar när du känner dig trött, eller om vädret är dåligt kan det vara en stark motivationshöjare att ge sig utpå en löprunda eftersom du inte vill bryta din RunStreak.

löpning varje dag

Vad bör man tänka på vid en RunStreak?

Risken när du har som målsättning att springa varje dag är att du springer varje dag utan att riktigt känna efter hur kroppen mår. Din RunStreak är inte viktigare än din hälsa och har du skadekänningar eller är sjuk ska du INTE springa utan då är det bättre att du tar några dagar ledigt.

Även om du springer varje dag så måste du tillåta din kropp att vila, eftersom träningen i sig är nedbrytande. Därför är det viktigt att ta en ”vilodag” en eller flera av veckans dagar och då enbart springa 1,6km och i lugn fart. Bara för att det är en kort distans innebär det inte att du måste maxa löprundan! Ett annat förslag är att du t.ex. förlägger en löptur på måndag morgon och sedan inte springer förrän på tisdag kväll vilket ger kroppen mer tid för återhämtning.

Glöm heller inte att komplettera din löpning med styrketräning och rörlighetsträning för att hålla dig skadefri! I vår träningsbank finns förlag på massor av olika pass för dig som är medlem och vill ha mer inspiration. Är du inte medlem hos Runacademy? Då kan vi tipsa dig om vår onlineträning, läs mer här.

Är det för alla?

För att kunna genomföra en RunStreak rekommenderar vi att du har sprungit en del innan för att din kropp ska klara av den ökade belastningen. Med fördel ska du redan i dagsläget springa omkring fyra-fem gånger i veckan och inte ha några skadekänningar. Det är sedan viktigt att inte öka på kilometermängden för mycket utan ta hellre korta, lugna löpturer i början.

En av våra medlemmar i Runacademy, Jenny Karlsson, började sin RunStreak i augusti 2016 och har alltså sprungit varje dag i drygt 8 månader. Hon tränar i våra löpargrupper och springer även en del långa tävlingar och gillar utmaningen med att köra en RunStreak. Här berättar hon med egna ord vad som motiverade henne till att börja med detta och hur hon resonerar kring fenomenet.

jenny karlsson.jpg2

Jenny Karlsson började sin RunStreak 1/8 2016 och hon tänker fortsätta med det så länge hon mår bra av det!

”Jag blev inspirerad av ett blogginlägg skrivet av Ellen Westfelt från Pace och Earth och tänkte att det skulle var spännande att pröva hur kroppen skulle svara på det. Skulle det kunna vara något som passade mig och mitt liv? Jag kände även en lättnad i att det faktiskt skulle räcka med ett minimum av 20 minuter (eller minst 1,6km) per dag. Skulle det fungera för mig, skulle jag tycka om det? Kanske kunde detta vara ett sätt att bygga upp kroppen långsiktigt? Ett sätt att utmana den mentala styrkan att oavsett väder, vind, lust och ork ge sig ut på en löptur. Det var frågor som jag blev nyfiken på och vill ta reda på. Plötsligt läste jag om RunStreaks överallt!

Det jag får ut av min RunStreak är att det numera är en vana som jag inte behöver fundera över. En tillfredesställese i att jag vet att jag får minst 20 minuter frisk luft och motion varje dag. Ett sätt att rensa tankarna varje dag. Under perioder med mycket stress och press skulle jag tidigare kanske struntat i löpningen för att jag var för trött, kom hem för sent och att ”det ändå inte var någon idé” om jag inte skulle hinna springa iallafall 8-10 km. Numera har jag alltid tid för 20 minuter varje dag och på en vecka blir det ju ändå en viss mängd. Den biten är den bästa! Jag har också insett att går att springa tidigt på morgon, det går springa sent, hur trött jag än är så är jag alltid lite piggare efteråt och sover bättre.

Nackdelarna är att det på resdagar osv blir mer krångligt, då behöver det planeras lite extra. Nackdelarna kan vara att jag oftast kör samma runda och alltid samma tempo. Min variation får jag genom att springa med Runacademys löpargrupp. Det blir mitt kvalitetspass i veckan (annars blir det inget) sen kör jag backpass eller långpass på helgen vilket under vintern har varit från 15-30 km.

Förkyld har jag inte varit på hela året. Däremot blev jag ordentligt magsjuk i mars då fick jag hålla uppe under en vecka. Men sen började jag om igen. Man sätter ju ”reglerna” för sig själv och mina säger att man alltid kan börja om. Jag tänker fortsätta så länge jag mår bra av det!”

jenny karlsson

Jenny springer inte bara varje dag – hon springer gärna i varierad och vacker natur!


3 kommentarer
  1. Fantastiskt med Runstreak! Grymt jobbat av Jenny!
    Jag har dock funderingar på det här med dagar å siffror i artikeln kring Jennys streak- om man började i aug 2016 så kan inte det vara i 8 månader Jenny sprang varje dag? Utan i flera år? Eller menas det att hon startade om sin Runstreak flera ggr? Sedan hade Jenny varit sjuk i en vecka i mars 21 då måste det betyda att hennes senaste streak är cirka 60 dagar nu? Eftersom en paus i Runstreak betyder att man börjar om från noll…😔Hur som helst fantastiskt att fler å fler hittar denna form av motion! 💕

  2. Willy skrev den 24 maj, 2021

    Tränar man så behöver man vila och återhömtning men det är klart lufsar man runt utan mål och mening så kan man testa runstreak

  3. Tack för en intressant artikel och kul att ni uppmärksammar runstreak!
    Jag har kört runstreak i drygt tre veckor och känner hittills att det är bland det bästa jag gjort! Det passar väldigt bra i min vardag och jag tror också att det är skonsammare för min kropp att fördela ut sträckan på hela veckans dagar istället för att maxa en eller två dagar i veckan. Det gör även att jag njuter av löpningen mycket mer nu när målet inte är att jaga tid, utan snarare öva löpteknik samt köra traillöpning. Jag hoppas kunna köra detta länge!