Stäng star

Målsättning

Det är ganska lätt att sätta upp mål, det kan de flesta hålla med om. Problemet brukar dock vara att man inte alltid lyckas fullfölja dem, eller hur? Läs mer och lär dig hur du kan sätta upp hållbara, smarta mål som motiverar dig i din träning.

Varför lyckas jag inte fullfölja mina mål? Anledningarna kan vara många. Det kan vara så enkelt att målet du bestämt dig för inte är tillräckligt genomtänkt, att det är för högt satt eller kanske till och med för lågt. För vissa är det inga problem att systematiskt följa sina uppsatta mål, medan det för andra är betydligt svårare och kräver övning. Vi kan se motivation som motorn i din träning. En motor behöver drivmedel och någonting som styr dig i rätt riktning och det är här målsättningen kommer in. Vi behöver sätta upp mål för att på ett effektivt sätt stegvis höja ribban och ta det där klivet som du innan kanske inte trodde var möjligt.

Det finns många metoder man kan använda sig av för att uppnå sina mål och den som vi kommer lyfta fram här nedan är SMART-mål. Denna metod tillämpas inom många branscher och är ett fantastiskt redskap att använda för att göra dig till en bättre löpare.

Specifikt – Den första grundstenen i SMARTA mål är att målet måste vara specifikt. Det innebär att målet ska vara tydligt så att du inte kan misstolka det på något sätt. För att ta som exempel skulle ett ospecifikt mål kunna vara att ”jag vill bli bättre på att springa” medan ett specifikt mål skulle kunna vara ”jag vill bli bättre på att springa och milen under 50 minuter”. Med dessa två exempel ser man tydligt att exemplet ”… jag vill springa milen under 50 minuter” är mer konkret än ”jag vill bli bättre på att springa”. I detta första steg ska du sträva efter att sätta upp specifika mål, eftersom de är lättare att följa och samtidigt ökar din motivation genom att du kan mäta din utveckling.

Mätbart – Nästa steg handlar om att målet ska vara mätbart och går hand i hand med punkten ovan. Precis som i den första punkten handlar det om att det ska vara lätt att veta när du uppfyllt målet. Om du t ex har som mål att ”bli starkare” är det ju väldigt svårt att veta när du faktiskt uppnått det målet. Vem kan svara på när du är vältränad när det inte finns ett direkt facit på det? För att mäta din utveckling kan du exempelvis ta tid när du gör plankan och se om du kan hålla dig kvar längre för varje ny vecka. Lyfter du vikter, märker du skillnad på utveckling genom att du lyfter tyngre. Som i exemplet i första punkten, kan du mäta tiden på din löprunda förutsatt att det är samma distans och terräng.

Accepterat – Det är viktigt att det är ditt mål och att det inte är någon annans eller att det ska uppnås för någon annans skull. Målet är bara ditt och det ska kännas inspirerande. Du ska också vara klar över vad du gett dig in på, det vill säga att du accepterat ditt mål.

Realistiskt – Målet måste vara rimligt att uppnå men samtidigt inte heller alltför lätt. Sträva efter att sätta upp mål som är utmanande men inom realistiska ramar så att du känner att vägen är möjlig.

Tidsbundet – Ett mål måste ha ett start- och slutdatum, eftersom det annars är enkelt att skjuta upp det till nästa vecka, nästa månad, nästa år eller till att det aldrig blir av. För att lyckas genomföra resan från start till mål är det i de flesta fall viktigt att sätta upp delmål längs vägen. Delmålen hjälper dig att behålla fokus och genom att passera dessa kommer du känna att du har mer ork när motivationen till att fortsätta kämpa börjar tryta. För motivationen kommer att pendla och det är normalt, men se då till att hålla dig till planeringen, och peppa dig ännu mer. När du når ett delmål är det viktigt att du belönar dig själv.

Mer att läsa inom mental träning