Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Varför blir vi löpare diskriminerade?

Publicerad

Nu är det dags för oss löpare att säga ifrån! Självklart har alla restriktioner kring corona varit nödvändiga och bra för att minska smittspridningen. Men det måste samtidigt vara rättvist.

Om man får vara hur många som helst på ett varuhus, sitta tätt på en restaurang, vara tusentals samtidigt i en park så borde man få vara fler än 50 personer på ett motionslopp? Tydligen inte. Bara för någon vecka sedan blev arrangörerna av Fjällmaraton polisanmälda för att de lät 98 personer springa ett lopp i fjällen på 10 mil. Det är knappt då möjligt att springa nära varandra i ett sådant långt lopp.

Många arrangörer till olika lopp hade idag förhoppningar om att kultur och idrottsminister Amanda Lind skulle komma med positiva besked under förmiddagens presskonferens. Så blev inte fallet. Det är fortfarande inte okej att t.ex. arrangera Lidingöloppet med startgrupper om 50 personer som startar varje kvart. Alla 50 måste nämligen gå i mål innan nästa grupp startar eftersom hela banan räknas som en arena. Vad är logiken med detta?

Samtidigt kom glädjande besked att en större publik kan släppas in till fotbollsmatcher och olika kultursammanhang om de kan sitta still med 2 m avstånd mellan varandra. Jag har svårt att förstå varför smittspridningen skulle vara mindre för att folk sitter still i en trång arena än när man är utspridda i skogen eller på en lång löpbana. Folk kommer garanterat behöva röra på sig för att gå på toa, lämna av sina kläder och de behöver dessutom kunna ta sig dit och därifrån.

Om det nu ska tillåtas att vara 2000 personer på en fotbollsarena så borde man också få kunna vara fler än 50 personer utspridda på en tävlingsbana på ett lopp? Det är nog dessutom en mycket större risk att personer kommer med förkylningssymtom för att kolla på en fotbollsmatch än om man skulle springa ett lopp. Det intas dessutom ofta alkohol i samband med fotbollsmatcher som lätt gör att det där avståndet plötsligt inte känns lika viktigt.

Jag uppmanar Amanda Lind och regeringen att tänka om. Att även se alla idrottsföreningar som nu kämpar för att överleva . De behöver sina lopp för att få in intäkter för att kunna överleva och det måste finnas lösningar som gör att man kan arrangera loppen säkert. Jag hoppas även att hon kan se många av oss löpare som behöver lopp för att motiveras i sin träning. Det har aldrig varit viktigare än nu att vi tränar och värdesätter vår hälsa. Det om något måste vara mycket viktigare för folkhälsan än att man ska kunna kröka ner sig på en pub för att sen gå på en fotbollsmatch.

Text: Petra Kindlund


7 kommentarer
  1. Helt galet. Kör löparlopp och löpargrupper större än 50 personer.

  2. Jag håller med om att det ska vara lika för alla och alla sporter eller evenemang ska ha samma regler för antal personer osv.
    Däremot tycker jag argumentet att löpare verkligen behöver lopp för att motiveras i sin träning blir lite patetiskt i sammanhanget. Jo, visst behöver flera av oss löpare lopp som en morot och ett mål för träningen. MEN det framstår lite patetiskt och egoistiskt med tanke på att vi faktiskt har en svår pandemi och då får nog faktiskt vår motivation till träning komma från annat håll, tex att vi kan vara förbaskat glada över att vi är friska och inte svårt sjuka i Covid-19 och se det som vår motivation att springa för alla de som kämpar mot viruset!

  3. Hej Jenny! Tack för din input! Jag förstår hur du tänker och självklart gäller det inte att alla löpare behöver lopp för att motiveras. Jag uppdaterade texten något och förtydliga. Det finns ändå ett gäng löpare som behöver lopp för att motivera sig att träna och utan något mål så är det lätt att träningen inte heller prioriteras. Vi alla känner dock så klart olika på den fronten. I vilket fall blir det fel att vi inte får springa lopp samtidigt som man får sitta många på restauranger och gå många på en fotbollsmatch.

  4. Håller helt med!
    Rörelse, att själv utöva motion borde premieras över att sitta och titta på, det går ju faktiskt att se nästan lika bra om inte bättre på tv och kan utesluta risken att komma för nära.
    Sprang själv ett loppbitna fjällen i sommar, samma dag som nämnda 10 mila lopp, arrangemanget var fantastiskt och vi kunde heja på kämparna som sprang den långa sträckan när de passerade vår by, som mest kunde vi se dem två åt gången med avstånd på flera meter. När det gäller lopp på bana eller inomhus kan jag förstå reglerna men lopp utomhus med begränsat antal deltagare kan jag inte förstå!

  5. Att ha 50 personersregeln som grund är Ok. Men tänk lite lite till. En normal stor buss rymmer 50 personer. Det är Ok. Om du besöker en fotbollsplan och fördelar 25 personer per långsida och samtidigt hålla avstånd 100 m och 25 personer det är Ok. Om du vill besöka ett motionsspår /parkering så finns inget som hindrar dig om du håller avstånd. Om en förening vill samla ihop medlemmar/besökare och samtidigt hålla avstånd får man vara max 50. Orienteringen har löst en del med att ha stort startdjup så att man kan ha mindre arrangemang. Där har vi inga problem med avstånd . Skogen är full med träd så vi kan vara ensamma under hela loppet. Start o målplats ,där gör vi ett kort stopp. Nu kommer vi till ett annat problem . Anders T har sagt att +70 folket ska vara i karantän och det gör vi. Men vi får inte tävla i klasser +70 trots att vi klarar karantän runt oss . Vi får ju röra oss i samhället fritt bara vi ser till om avstånd o undviker stora samlingar mm . Får +70 folket besöka arenor som åskådare o restauranger ?

  6. Skriv ett email till amanda lind direkt!
    Kulturdepartementet.registrator@gov.se
    Det har jag gjort !

  7. Håller med till 100%! Fotbollen får Ok troligen för att de har starka organisationer med mycket pengar bakom som trycker på. Vi är många och behöver göra oss hörda! Läge för namninsamling!?