Stäng star

Runacademys blogg

10 tips inför Göteborgsvarvet

Publicerad

Ska du springa Göteborgsvarvet nu på lördag? Det kommer att bli väldigt skoj och en riktig folkfest. Här kommer 10 bra tips att tänka på inför och under loppet!

1) Tanka kroppen med energi!

Ett halvmaraton är bra mycket längre än milen och kräver därför oxå mer energi. Se till att du laddar upp med att äta lite extra dagarna innan. Att äta jättemycket precis dagen innan är försent och ger enbart magproblem. Ät hellre oftare och mindre än jättestora portioner. Perfekt med små mellanmål, en extra smörgås till lunchen, drick juice istället för bara vatten och så vidare. Du behöver inte överdriva och trycka i dig utan räcker att bara få i sig lite extra. Funderar du över energitillskott före, under och efter loppet kan vi rekommendera att lyssna på vår podd; Optimalt energiintag för löpare

2) Tänk på att inte gå ut för hårt

En halvmara kräver en helt annan taktik än ett millopp och man behöver inledningsvis vara återhållsam. När du passerar den första milen bör du fortfarande känna dig ganska pigg. Öppnar du för hårt kommer du få sota för det på slutet. Försök att istället hitta en fart och rytm som passar dig. Hitta en rygg och lägg dig bakom som kan dra dig runt. Njut av stämningen och ha roligt!

3) Ha koll på banprofilen så du vet hur banan ser ut

Det är bra att vara förberedd på när de tuffare partierna kommer. Det är smart att hålla igen något när du springer uppför, om du tar i för hårt är annars risken att du springer dig stum i backarna och kan förlora mycket kraft när det sen går utför eller är plant. Håll igen och öka istället tempot när du springer nedför efter att ha nått toppen. Här har du oftast mer tid att tjäna! Klicka här för att läsa på om banprofilen.

4) Fyll på med vätska

Det är väldigt viktigt att fylla på med vätska under ett halvmaraton. Börja dricka direkt från början då det tar ett tag innan kroppen kan utnyttja vätskan. Det kan vara bra att ha testat sportdrycken de serverar på loppet innan så du vet att din mage klarar av just den sorten. Du kommer tjäna på att stanna till och dricka ordentligt än att du stressar och får allt över dig. Det kommer ge dig mer energi till slutet av loppet.

5) Fyll på mer energi i form av gel

Det är även en stor fördel att ta geler under loppet då det ger snabbare och mer koncentrerad energi. Oftast är det bra med runt 2-3 geler under ett halvmaraton vid 8 km, 14 km och sen vid 18 km. Du kommer märka att du får mycket energi på en gång av en gel!

6) Det kommer att bli trångt

Med 44 000 löpare på gatorna så kan du räkna med att det kommer bli trångt. Att stressa upp sig och sicksacka förbi deltagare kan kosta mer energi och tid än vad du tjänar. Försök istället vara smart och sakta hellre ner när det är väldigt trångt i kurvor och smalare passager och höj tempot på raksträckorna.

7) Ta det lugnt i backarna

För att vara ett stadshalvmarathon så är Göteborgsvarvet rätt så backigt. Två rejäla broar samt stigningar både före och efter avenyn. Viktigt att inte springa på alltför hårt i backarna då det tar mer energi än vad det ger i tid. Du tjänar mer tid på att vara pigg utför och att då kunna rulla på. Det kan vara så att du till och med tjänar på att gå i backarna än att pressa dig för hårt uppför.

8) Se upp för trottoarer och spårvagnsräls

Det finns gott om små hinder på Göteborgs gator. Var vaksam och håll blicken framåt för att vara beredd och göra de bästa valen. Annars finns risken att du plötsligt vrickar foten eller hamnar på marken.

9) Njut av publiken och energin!

Hela Göteborgsvarvet är en riktig fest med mycket publik och musik. Njut av stämningen. Speciellt är det viktigt att se sig omkring vid 15-18 km då det brukar vara jobbigast och att då få energi från publiken. Tänk på att du orkar mycket mer än vad du tror!

10) Vi finns på plats för dig

Vi på Runacademy har ett tält vid målgång så kom förbi och prata med oss. Vi kommer även ha en hejarklack utefter loppet där vi hejar på alla som springer förbi. Om du bär en Runacademytröja lovar vi att heja lite extra!

Oavsett hur fort du springer så är detta det allra viktigaste att njuta av stämningen och atmosfären – viktigaste är inte hur fort du springer utan upplevelsen av själva loppet!

IMG_7896.JPG
Här ser du hela kartan för Göteborgsvarvet!


Kommentarer avstängda.