Stäng

Runacademys blogg

Att tänka på när man springer på friidrottsbana!

Publicerad

Att springa på friidrottsbana är inte bara för eliten utan även motionärer kan gynnas av att ibland lägga några träningspass på bana. Men eftersom det inte hör till vardagen för många av oss så kan det vara bra att veta vilka grundprinciper man har att förhålla sig till.


* Många friidrottsbanor drivs av kommunen eller staden och är öppna för allmänheten! Du behöver alltså generellt inte boka en tid för att få springa på bana eller betala några avgifter. Undantagen är om det hålls speciella events, fotbollsmatcher eller om banan är abonnerade för en större grupp. Detta måste man givetvis respektera och man får planera in sitt pass någon annan tid. Eftersom det är surt att komma till friidrottsbanan redo att träna och att nekas inträde är det bäst att kolla på friidrottsbanans hemsida om banorna är bokade. Annars är det fritt fram att springa!

* När du springer intervaller, håll dig på din bana ifall snabbare löpare kommer bakifrån och inte hinner parera för dig. När du sprungit färdigt, se till att kliva ur spår för att släppa fram löpare som kommer bakifrån. Om du måste korsa banor se då till att kolla bakåt så att du har fritt spår.

* På friidrottsbana springer man alltid motsols och håller innerspår. Vanligtvis är friidrottsbanan uppmätt längs med sargen 400 meter runt. Springer du på någon av de yttre banorna kommer det att vara längre så om du ska springa en specifik sträcka, som till exempel 400 meter så hittar du starten lite längre fram för att det ska mätas till just 400 meter till mållinjen.

* Lämna företräde för snabbare löpare. Löpare av många olika nivåer samsas på friidrottsbanorna vilket innebär att sprinters och långdistanslöpare kommer att springa i väldigt olika farter. Se till att alltid hålla innerspår om du varvas så att snabbare löpare enkelt kan ta sig förbi.


Vi har under veckan sett väldigt fina prestationer ute på friidrottsbanor runt hela landet. Så här har det sett ut:

Södermalm!

södermalm.jpg8
södermalm.jpg7
södermalm.jpg6
södermalm.jpg5
södermalm.jpg4
södermalm.jpg3
södermalm.jpg2
södermalm

Huddinge!

huddinge.jpg3
huddinge.jpg2
huddinge
huddinge.jpg4

Halmstad!

halmstad.jpg2
halmstad

Sundsvall!


sundsvall.jpg7

sundsvall.jpg6
sundsvall.jpg5
sundsvall.jpg4
sundsvall.jpg3
sundsvall.jpg2
sundsvall

Göteborg!

göteborg.jpg4
göteborg.jpg3
göteborg.jpg2
göteborg

Norrköping!

norrköping.jpg2
norrköping.jpg3
norrköping

Lund!

lund

Örebro!

örebro
örebro.jpg2
örebro.jpg3
örebro.jpg4



 


Kommentarer avstängda.