Stäng

Runacademys blogg

Dags för Lidingöloppet

Publicerad

Nu till helgen väntar Lidingöloppet, vilket brukar vara ett träningsmål för många. Här ger vi dig några praktiska tips att tänka på inför helgen.

Vi på Runacademy kommer vara på plats vid nummerlappsutdelningen och hoppas få träffa många av er medlemmar som springer. Vi kommer även ha hejarklack utmed banan så ta på dig en Runacademy t-shirt när du springer så får du lite extra mycket hejarop så att du kan vara motiverad och glad ända in i mål!

Praktiska tips för loppet

Här får du några bra sista-minuten-tips som är bra att tänka på inför helgens lopp:

Se till du laddar upp med bra energiplan
För att få ut maximalt av ditt lopp så gäller det att du har fyllt på dina lager med kolhydrater så mycket som är möjligt dagarna innan. Starta gärna med att äta lite extra mellanmål, drick juice istället för vatten till maten och fyll gärna på med lite extra sportdryck under dagarna. På så sätt kommer du att fylla upp dina glykogendepåer som kommer ge dig extra energi till loppet. Här kan du läsa mer om energiplan till lopp.

Se till att du är ute i god tid innan start
I samband med ett större lopp är det oftast mycket folk och bra att man är på plats minst en timme innan för att hinna gå på toa och känna att man inte hinner bli stressad. Kan du hämta ut nummerlappen dagarna innan så kan det vara en stor fördel för att minska stressen.

Kläder och skor 
Se till att springa med skor och kläder du är van vid. Fall inte för lockelsen att köpa nya plagg eller skor på mässan inför loppet. Risken är då stor att du får skavsår som kan förstöra din löpupplevelse. Om du tenderar att få skavsår kan det vara bra att smörja in exempelvis armhålor och insida av lår med vaselin för att minska risken för skav.

Starta inte loppet för hårt
Starta loppet försiktigt och gå inte ut för hårt. Det är många som kommer att starta för fort och det är så lätt att dras in i någon annans tempo. Om det är trångt vid starten kan det däremot vara bra att springa på lite extra de första 100m för att få en bra position, men försök samtidigt inte dras med i någon annans tempo.

Slarva inte med vätska och energi
Se till att dricka redan från första station och drick lite och ofta, helst sportdryck för att fylla på med salter och kolhydrater. Du kommer tjäna tid och ork om du saktar ner och ser till att dricka ordentligt. Efter 10-15km kan det vara bra att börja få i sig extra energi genom att ta geler.

Tänk positivt
Det kommer att bli jobbigt och du kommer få svackor under loppet, det är helt normalt. Försök ändå att brotta ner onda tankar under loppet genom att tänka positivt. Du orkar alltid mycket mer än vad du tror!

Var inte rädd för att gå i backarna
Det behöver inte vara dumt att gå i de tuffaste backarna och det gärna redan från start innan du blir trött. Genom att spara på energin i backarna kommer du orka springa fortare på plan mark och utför – där har du oftast mycket mer tid att tjäna.

Stressa dig inte över tider
Lyssna på kroppen och spring på känsla. Kolla dig inte helt blind på klockan då det lätt kan göra en frustrerad och stressad. Se till att hitta en rytm och tempo som känns lagom för dig och bry dig inte så mycket om hur alla andra runtomkring dig springer. Gör ditt eget lopp och se till att ha roligt längs vägen!

Ha roligt!
När du står på startlinjen, påminn dig själv om att du gör det här för att det är roligt och för att du vill det. Det är lätt att sätta en enorm press på sig själv och bara tänka tider. Ta ett djupt andetag och lägg undan alla krav på dig själv och bara ta in atmosfären.  Det viktigaste är inte hur fort du springer i mål utan upplvelsen du får av hela loppet!


Kommentarer avstängda.