Stäng

Runacademys blogg

Fokus på tröskelträning den här veckan!

Publicerad

Den här veckan är det dags för ett tröskelpass där utmaningen är att hitta sitt tröskeltempo och sedan springa i detta tempo under en längre tid. Vi avslutar sedan passet med korta lite snabbare ruscher.

Efter förra veckans kortare intervaller med fokus på snabbhetsuthållighet byter vi därför fokus och strävar efter att springa längre intervaller fast i lägre tempo. Men eftersom många nu är inne i sin tävlingssäsong, eller har tävlingar framöver, vill vi ändå hålla igång farten i benen och avslutar därför med lite kortare ruscher!

Vad är tröskelträning?
Tröskelträning innebär att man springer längre intervaller precis under sin mjölksyretröskel. Det är ett tempo där du inte kan föra långa samtal utan enbart få fram kortare ord. Men du ska inte heller dra på dig mjölksyra så att det börjar göra ont i musklerna. Man strävar efter att kunna hålla ett jämnt tempo under hela intervallens längd.

Ens tröskelfart är ett tempo som kan jämställas med en fart som är 10-20 sekunder långsammare än ens miltempo. Vet man inte vad man gör på milen så får man gå efter känslan i kroppen som vi beskrev ovan. Att vänja kroppen vid att springa i tröskelfart har stor effekt på uthållighet och förbättrad prestation. Eftersom tröskeltempot är nära miltempo lär vi kroppen att springa mer effektivt i just den farten. Vi får en bättre löpekonomi vilket betyder det krävs mindre energi för att ta sig framåt.

Varför är tröskelpass viktigt?
Att springa i sitt tröskeltempo är ett av de viktiga passen för att bli bättre på längre distanser så som milen och halvmaraton. När vi springer bildas det mjölksyra som också brukar kallas laktat. Kroppen klarar av att ta hand om en viss mängd mjölksyra och transportera bort det ifrån musklerna. Men vid en viss individuell intensitet (fart) klarar inte kroppen av att ta hand om mjölksyran och nivåerna stiger i musklerna. Du har säkert känt av detta när du spungit över din mjölksyratröskel, det blir då genast mycket jobbigare att springa och det blir svårt att bibehålla farten. Musklerna får inte tillräckligt med syre vilket gör att laktat bildas.

Som löpare vill vi bli bra på att använda syret i musklerna och undvika att tidigt skapa mycket mjölksyra under exempelvis ett lopp. Med hjälp av tröskelträning förbättras kroppens förmåga att forsla bort mjölksyran och utnyttja syret i kroppen. Detta gör oss mer uthålliga i löpningen på så sätt att vi orkar springa längre och snabbare utan mjölksyrakänning!

I vanlig ordning kan du läsa mer om passet i detalj på vår medlemssida under Veckans Intervallpass. Du måste vara inloggad på hemsidan för att komma åt materialet.


Kommentarer avstängda.