Stäng

Runacademys blogg

Fördelar med bålträning för löpare

Publicerad

Därför ska du som löpare träna bålstyrka

Styrketräning för bålen kan hjälpa dig att få till en bättre kraftöverföring mellan armar och ben och på så sätt få en bättre löpteknik och en förbättrad löpekonomie. En väl fungerande bålmusklatur minskar nämligen ineffektiva rörelser vilket hjälper dig att få mer kraft framåt i ditt löpsteg.Man kan se det som att våra våran bål fungerar som kroppens kärna som skapar en stabil bas för kroppen när vi rör på oss.

De inre magmusklerna spelar störst roll

Som löpare är det inte de synliga yttre magmusklerna som vi behöver vara starka i utan de inre magmusklerna bl.a. Transversus abdominis och diafragman som hjälper till.
Att hitta rätt aktivering i de inre magmusklerna är inte alltid helt lätt. Många av oss andas på ett felaktigt sätt högt uppe i bröstkorgen och har en dålig hållning vilket inte ger rätt bålaktivering. Andningen spelar här en en stor roll, när vi aktiverar de inre magmusklerna vill vi att bålen ska vidgas så att du skapar ett buktryck med hjälp av andningen. Vi vill transportera andetaget långt ner i magen.

Träna specifika bålträningpass på Runacademy

Vill du har hjälp att stärka upp de inre magmusklerna rekommenderar vi att du tränar med hjälp av en instruktör i början som kan guida dig i övningarna. Denna månad har vi ett bålträningspass i fokus på Runacademy onlineträning. Förutom bålträning inleds passet med rörlighet och balansträning. Ett funktionellt styrkepass anpassat för löpare som vill träna upp sin stabilitet och bålkontroll.

Du hittar passet på Runacademy onlineträning. Läs mer och bli medlem här!


Kommentarer avstängda.