Stäng star

Runacademys blogg

Förkyld – träna eller inte träna?

Publicerad

Att träna med en förkylning är en fråga som ofta diskuteras både bland nybörjare och erfarna löpare. Vissa människor tycker att det är okej att fortsätta träna med lättare symtom, medan andra anser att det är bäst att vila och återhämta sig helt och hållet. Hur ska man då egentligen tänka?

Först och främst är det viktigt att förstå att en förkylning är en sjukdom som påverkar immunsystemet och kroppens förmåga att bekämpa sjukdomar. Att träna medan kroppen är sjuk kan leda till att sjukdomen förvärras och förlängs, och i värsta fall kan det leda till mer allvarliga sjukdomar som lunginflammation.

När man väljer att träna med förkylning är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av symtom man har. Om man har lindriga symtom som rinnande näsa eller lite hosta så kan man oftast fortsätta att träna med vissa begränsningar. Att sänka intensiteten och träna lättare kan vara en bra lösning för att undvika att sjukdomen förvärras. Det kan också vara en god idé att välja mindre krävande träningsformer, som till exempel en promenad istället för löpning eller en lättare yoga- eller stretchövning.

Avstå från träning vid allvarliga symtom

Det är dock viktigt att inte träna om man har mer allvarliga symtom som hög feber, muskelvärk och uttalad trötthet. Att träna med dessa symtom kan göra det svårare för kroppen att återhämta sig och kan leda till komplikationer som kan förvärra sjukdomen.

När det gäller risken att träna medan man är förkyld är det viktigt att förstå att träning kan påverka kroppens förmåga att bekämpa sjukdomen. Träning kan öka kortisolnivåerna, vilket i sin tur kan försvaga immunförsvaret och göra det svårare för kroppen att bekämpa sjukdomen. Det kan också leda till att kroppen utsätts för mer stress, vilket i sin tur kan göra det svårare att återhämta sig från sjukdomen.

Slutsatsen är att det är möjligt att utföra lätt träning i samband med förkylning, men man bör ta hänsyn till vilka symtom man har och anpassa träningen därefter. Det är också viktigt att inte träna med allvarliga symtom och att undvika att överbelasta kroppen när man är sjuk. Det bästa rådet är att lyssna på sin kropp och ta hänsyn till hur man mår för att undvika att förvärra sjukdomen och fördröja återhämtningen.


Kommentarer avstängda.