Stäng star

Runacademys blogg

Glöm inte i styrketräningen!

Publicerad

Nu när hösten närmar sig är det läge att fokusera extra mycket på styrketräningen för att bygga en stark och hållbar kropp. Framförallt behöver du fokusera extra på vader, höfter och core. Här förklarar vi varför det är så viktigt med styrketräning!

Som löpare är det lätt att hoppa över styrketräningen. Man vill ju bara springa och att köra styrka är för många inte alls lika roligt. Det känns inte heller så inspirerande att stänga in sig i ett trångt gym när man kan vara utomhus och springa. Men sanningen är att de flesta löpare faktiskt skulle bli bättre om man byter ut ett löppass mot styrka.

Här kommer några anledningar till varför styrka är så viktigt!

1. Du får en bättre hållning och effektivare löpteknik
Är du svag i framförallt bålen, höfter och vader så kommer du ha mycket svårare att hålla upp löpsteget när du blir trött. Studier har visat att med styrketräning förbättras din löpekonomi. Löpekonomi är kroppens förmåga att springa så energisnålt som möjligt. Med hjälp av styrketräning blir vi bättre på att koordinera våra muskler och på så sätt blir löpningen mer effektiv.

2. Du ökar muskelmassan
Löpare är ofta rädda för att köra styrka då de tror att de ska bli tunga som löpare. Det krävs väldigt mycket tung styrketräning för att du skulle gå upp såpass mycket i vikt att det skulle ha en negativ påverkan. Snarare hjälper styrketräningen dig att få en högre muskelmassa och därmed hjälper till att få en lägre fettprocent. När vi dessutom blir äldre minskar muskelmassan och då är det därför ännu viktigare med styrketräning.

3.Förbättrad uthållighet
Styrketräning ger en förbättrad uthållighet i musklerna vilket gör att du kan springa längre och snabbare. Musklerna hjälper oss att utveckla kraft som får våra ben och armar att röra sig. Med hjälp av styrketräning tränar vi upp musklernas förmåga att arbeta under längre tid.

4. Du minskar risken för skador
De flesta skador vi får som löpare är överbelastningsskador som beror på försvagade muskler. Genom att stärka upp kroppen minskar du risken för skador. Styrketräning förbättrar leder, ligaments och senors funktion och struktur samt gör dem mer hållfasta för att klara av löpningens belastning. Muskler runt lederna i kroppen hjälper till att stabilisera upp lederna och skyddar mot de krafter som uppstår när vi landar på varje steg i löpningen.

5. Du får en mer balanserad kropp
Många av oss är obalanserade i kroppen där vi tex. är starkare i ett ben än i det andra. Med styrketräning balanserar vi upp kroppen och blir mer jämlik vilket påverkar både löpsteget och skaderisken.

6. Du får mer variation i träningen
För att bli bättre som löpare så är variationen på träningen oerhört viktig. Gör du alltid samma sak kommer du inte bli bättre. Genom att lägga in styrketräning som en del i din träning så varierar du träningen mer vilket ger en ytterligare belastning och större utveckling på träningen.

Runacademys onlineträning hittar du många pass som du enkelt kan köra hemma. Det är bara att logga in och hitta ett pass som passar dig! Är du inte medlem men vill ha tillgång till passen? Bli online-medlem här!


Kommentarer avstängda.