Stäng

Runacademys blogg

Hälsenan – vanligt problem hos löpare

Publicerad

Ett vanligt skadedrabbat område hos löpare är hälsenan. Läs när Sophia Lindberg, Leg Fysioterapeut, på Camp Pro Hornstull förklarar vad som händer vid belastning och hur man kan hjälpa och påskynda läkning vid smärta.

Nu när våren är här är det vanligt att man byter löpbandet mot löparspåret. Kanske passar du på att köpa nya löparskor, börjar springa flera dagar i veckan och längre sträckor. Träningsvolymen ökar helt enkelt. Detta ställer nya (och stora!) krav på kroppen och ökar därmed risken för att drabbas av framförallt överbelastningsskador. Det är viktigt att om man ökar träningen stegvis över en längre tid och låter kroppen vänja sig vid de nya förutsättningarna.

Hälsenesmärta/Hälsenetendinopati/Hälsenetendinos
Vadens djupa och ytliga muskulatur (soleus/gastrocnemius) fäster via hälsenan in på hälbenet. Musklerna gör så att du kan gå upp på tå eller skjuta ifrån till exempel i ett löpsteg. Hälsenesmärta/sjukdom (achillestendinopati) uppstår ofta vid ensidig belastning, kraftig stegring i träningsmängd, byte av underlag och felaktiga skor för vald aktivitet.

Klassiska symtom är smärta några centimeter ovanför infästningen på hälbenet, stelhet på morgonen samt före, efter träning och ibland även under träning. Det är vanligt att senan blir förtjockad/svullen och att det är ömhet när man trycker på senan. Vid en tendinopati finns inga inflammatoriska celler i senan. Det är alltså ingen inflammation! Om det knastrar/knäpper under huden vid senan under rörelse/aktivitet kan det istället vara symtom på inflammation i senskidan runt senan.

När nedbrytningen i vävnaden är större än uppbyggnaden uppstår degenerativa förändringar (tendinos) i senan, det betyder att senas struktur blir annorlunda. Hälsenesmärta uppstår när kroppen inte klarar av att läka små skador i senan som kan uppstå vid t ex upprepad träning på en högre belastning än vad kroppen har förmåga att klara av.

Vad kan jag göra för att bli av med smärtan?
Det är viktigt att så snart som möjligt justera din träning till smärtfria alternativ och att starta upp ett rehabiliteringsprogram som främjar cirkulation och uppbyggnad av senans tålighet. Se även över dina löparskor så de är anpassade för dig. Ibland kan någon form av inlägg eller kil vara bra för att avlasta. Även stötvågsbehandling kan hjälpa och skynda på läkningen.
Prognosen vid hälsenebesvär är relativt god men tar ofta lång tid. Det är därför viktigt att påbörja sin rehabilitering så tidigt som möjligt efter att du börjat få problem!

OBS! Denna information ges endast i underhållningssyfte och ska inte tas som medicinisk information. Vid skada eller smärta är det viktigt att söka hjälp för att rehabiliteringen ska vara specifik och individanpassad utifrån dina förutsättningar.

Här ger Camp Pro dig två övningar som är bra vid hälsenesmärta:
Instruktion till filmer:
– Stå på en låda eller på ett trappsteg med ledstänger så du har stöd.
– Gå upp på tå med båda benen.
– Lyft det friska benet så all belastning läggs på det smärtsamma benet.
– Sänk långsamt ner på ett ben.
– Upprepa
– Genomförs med både böjt och rakt knä, 15 x 3 per övning, 2 ggr/dag

Excentriska tåhäv rakt ben + låda:

Excentriska tåhäv böjt ben + låda:


Kommentarer avstängda.