Stäng star

Runacademys blogg

Hur fungerar ett träningspass i våra löpargrupper?

Publicerad

IMG_4680.JPG

Med bara två veckor kvar till uppstarten av vårens löpargrupper så får vi väldigt många frågor. Framförallt är det många som undrar hur långt ett pass är och hur ett pass ser ut. Bäst att då också förklara det något grundligare så att alla förstår.

Ett träningspass kommer ta omkring 60-75 minuter. Tanken är dock inte att vi springer under hela denna tid utan ett pass delas snarare in i sju delar.

1) Uppvärmningsjogg
Vi startar alla pass med en lugn uppvärmning. Det innebär en lätt jogg på ungefär 7 minuter där tempot ska vara så långsamt att man kan gå bredvid. Syftet är att enbart få upp värmen och för det spelar inte tempot någon större roll, viktigare att alla kan hänga med.

2) Dynamisk stretching
Vi fortsätter uppvärmningen med övningar som mjukar upp kroppen och förbereder dig för ett tuffare pass.

3) Löpteknikövningar
I alla pass är det stor fokus på löpteknik där vi kör olika löpskolningsövningar. I början av kursen är det lättare övningar och dessa blir svårare och mer utmanande under terminens gång. Du kommer under våren få lära dig många nya övningar som kommer ge dig ett lättare löpsteg.

4) Koordinationslopp
För att få upp lite puls och öva ytterligare på tekniken avslutar vi uppvärmningen med lättare koordinationslopp. Det innebär att du ska springa kortare sträckor så avslappnat och fint du bara klarar.

5) Kvalitedelen
När vi är färdiga med uppvärmningen går vi in i den tuffaste delen av passet. Det kommer vara olika typer av intervaller/backe under hela terminen och i början är det något lättare där passen gradvis blir tuffare och tuffare utefter terminens gång. Det kommer vara alltifrån korta intervaller till längre intervaller och löpstyrkeintervaller. Oftast delas vi in i olika grupper. Vi ser alltid till att anpassa passet så att alla kommer kunna springa i sitt egna tempo. Det gör att alla kan vara med oavsett nivå.

5) Nedjogg
Efter den tuffa kvalitedelen är det viktigt att varva ner och låta kroppen återhämta sig. Det innebär väldigt långsam jogg.

6) Stretching
Innan ni helt blir färdiga så avslutar vi alltid genom att stretcha igenom de muskler som framförallt används under löpträning.

Nu kommer ni vara supernöjda och glada efter genomfört pass!

Som ni ser så är ett pass så mycket mer än att bara springa. Under en termin med oss får du lära dig hur löpträningen kan varieras och på så sätt bli mycket roligare!

Vill du utvecklas som löpare och vara med i våra löpargrupper?

Här läser du mer om vårens grupper!


Kommentarer avstängda.