Stäng

Runacademys blogg

Hur fungerar ett träningspass med vårens löpargrupper?

Publicerad

Med bara några dagar kvar till uppstarten av vårens löpargrupper så får vi väldigt många frågor. Framförallt är det många som undrar hur långt ett pass är och hur ett pass ser ut. Bäst att då också förklara det något grundligare så att alla förstår.

För det första så kommer alla träningspass att skilja sig åt. Under terminen kommer du att få lära dig hur löpningen kan varieras och få prova olika former av intervaller, backe, springa i stigar i skogen, springa på friidrottsbana och mycket mer. Det kommer dessutom alltid vara stor fokus på löpteknik. På det första passet pratar vi enbart om löpteknik där ni som är nya kommer köra ett pass där teori varvas med praktiska övningar. Det innebär att första passet inte blir särskilt hårt. Ni som varit med tidigare kommer däremot att köra ett något tuffare pass men fortfarande ha stor fokus på löpteknik.

Övriga träningspass under terminen kommer sedan bli något tuffare än det första passet. Ett träningspass kommer då att ta omkring 60-75 minuter. Tanken är dock inte att vi springer under hela denna tid utan dessa pass kan snarare delas in i sju delar:

1) Uppvärmningsjogg
Vi startar alla pass med en lugn uppvärmning. Det innebär en lätt jogg på ungefär 7 minuter där tempot ska vara så långsamt att man i stortsett kan gå i rask takt bredvid. Ni som är med i basgruppen kommer här även varva jogg med gång. Syftet är att enbart få upp värmen och för det spelar inte tempot någon större roll, viktigare att alla kan hänga med.

2) Dynamisk stretching
Vi fortsätter uppvärmningen med övningar som mjukar upp kroppen och förbereder dig för ett tuffare pass.

3) Löpteknikövningar
I alla pass är det stor fokus på löpteknik där vi kör olika löpskolningsövningar. I början av terminen är det lättare övningar och dessa blir svårare och mer utmanande under terminens gång. Du kommer under våren få lära dig många nya övningar som kommer ge dig ett lättare löpsteg.

4) Koordinationslopp
För att få upp lite puls och öva ytterligare på tekniken avslutar vi uppvärmningen med lättare koordinationslopp. Det innebär att du ska springa kortare sträckor så avslappnat och fint du bara klarar.

5) Kvalitedelen
När vi är färdiga med uppvärmningen går vi in i den tuffaste delen av passet. Det kommer vara olika typer av intervaller/backe/fartlek etc under hela terminen och i början är det något lättare där passen gradvis blir tuffare och tuffare utefter terminens gång. Det kommer vara alltifrån korta intervaller till längre intervaller och löpstyrkeintervaller. Oftast delas vi in i olika grupper. Vi ser alltid till att anpassa passet så att alla kommer kunna springa i sitt egna tempo. Det gör att alla kan vara med oavsett nivå.

6) Nedjogg
Efter den tuffa kvalitedelen är det viktigt att varva ner och låta kroppen återhämta sig. Det innebär väldigt långsam jogg.

7) Stretching
Innan ni helt blir färdiga så avslutar vi alltid genom att stretcha igenom de muskler som framförallt används under löpträning.

Nu kommer ni vara supernöjda och glada efter genomfört pass!

Som ni ser så är ett pass så mycket mer än att bara springa. Under en termin med oss får du lära dig hur löpträningen kan varieras och på så sätt bli mycket roligare!

Vill du utvecklas som löpare och vara med i våra löpargrupper?

Här kan du läsa mer om vårens löpargrupper


Kommentarer avstängda.