Stäng star

Runacademys blogg

Johanna och Malin krigar om topplaceringarna på lördag!

Publicerad

På lördag blir det riktigt spännande när vi har två starka tjejer i form av Malin Starfelt och Johanna Bäcklund som kommer att kriga om de främsta platserna i Stockholm maraton. Vi är väldigt stolta över att ha två så duktiga tjejer i klubben.

Konkurrensen kommer i år att dock vara stentuff. Aldrig har det varit så hård konkurrens på maraton som i år då det är många som tagit flera kliv. Med på startlinjen finns bland annat Mikaela Larsson som vann loppet förra året och sprang in på den sjunde snabbaste maratontiden genomtiderna i våras på 2,31. Tuffaste motståndet blir nog ändå Hanna Lindholm som har gjort den näst snabbaste maratontiderna i Sverige genomtiderna med 2,29. Det är enbart Isabella Andersson som någonsin sprungit fortare.

Men sen är det våra två Runacademy tjejer som är det närmsta hotet. Det ska verkligen bli spännande och vi uppmanar er alla som har möjligt att komma ut och heja fram tjejerna på loppet.

Malin Starfelt sprang EM förra året på maraton och har i år sprungit ännu snabbare till fina 2,38 på Sevilla maraton.

Malin, hur har dina förberedelser sett ut inför lördag?

Nu börjar det äntligen kännas kul och spännande, jag åkte på en förkylning 2 v innan loppet. Tror förkylningen tog hårdare än vad jag ville erkänna så då känns det inte så roligt att snart ha vårens stora mål framför sig. Tack och lov har förkylningen äntligen gett med sig så nu formtoppar jag.

Efter Sevilla marathon i februari tog jag flera veckor på mig innan jag trappade upp löpningen ordentligt då jag hade lite strul med en vad som blivit överansträngd (troligen pga maratonträning på vinterväglag) så jag körde mina kvalitetspass på crosstrainer under några veckor. Successivt blev vaden bättre och jag kunde fasa ut crosstrainern. Sen dess har träningen flutit på bra tycker jag och kroppen har tålt träningen bättre än någonsin tidigare så det känns kul!

Vad är ditt främsta tips till andra som ska springa?

1) Se till att börja dricka/inta energi tidigt i loppet. Vänta inte till det att du känner att du behöver det.

2) Njut av publiken och energin den ger, det är svårt med stora hörlurar så lämna dom hemma.

3)Var i tid till starten så att du slipper stressa, stress tar onödig energi som som du istället ska lägga på loppet. Njut av att du faktiskt ska få springa Stockhom maraton!

Johanna Bäcklund är också taggad inför lördag. För fyra veckor överraskade hon många när hon sprang in på 2.35,11 på Hamburg maraton, vilket är den 11:e snabbaste tiden någonsin gjort av en svenska.

Johanna, hur har din uppladdning varit?

Ungefär en vecka efter Hamburg marathon beslutade jag tillsammans med min tränare att jag skulle springa Stockholm marathon. Jag hade då fyra veckor på mig att ladda om och få in några bra pass. De specifika passen har gått bra och mellan dem har jag haft lugna pass för att återhämta mig. Det är en chansning att köra en mara så tätt efter den förra men kroppen känns bra.

Jag har fokuserat mycket på återhämtning, med regelbunden massage hos massör. Jag känner mig mentalt laddad att ta mig an Stockholm, skall bli så roligt, nu hoppas jag att även kroppen är med mig.

Vad är dina tre främsta tips till andra som ska springa?

1) Ha en tydlig plan hur du vill genomföra loppet och starta inte för fort.

2) Se till att fylla på med energi på alla stationer, viktigt att göra det från start.

3) Njut av stämningen och publiken och den härliga känslan av att springa ett maraton.

Det ska bli väldigt spännande att få följa tjejerna på lördag. Vi kommer att uppdatera er live under loppet på både Facebook och Instagram. Men det bästa är att gå ut och heja fram löparna som springer för det kommer ge effekt. Man får mycket mer energi av några extra hejarop.

Vi kommer dessutom att ha en hejaklack ute på Djurgården vid 19-20km dit alla också är välkomna att heja tillsammans med oss.

Lycka till alla som springer på lördag!

 

 

Röda marketingen visar var vi planerar att ha en hejaklack


En kommentar
  1. Fantastiska tjejer. Kul att vara en del av RA även om våren tyvärr blev kantad av stress och skador. Får komma igen till hösten.