Stäng star

Runacademys blogg

Klä dig rätt för vinterlöpning

Publicerad

Nu när det är kyligt ute och underlaget ofta är halt är det viktigt att klä sig rätt när man ger sig ut och springer. Men vad är ”rätt” kläder för löpning på vintern? Det är lätt att man är rädd för att frysa och klär på sig alldeles för mycket så man blir för varm i stället. Men det är också lätt att klä sig för lite och blir för kall. Här ger vi dig våra bästa tips!

Välj kläder i funktionsmaterial

När du springer så kommer du att svettas och om kläderna då inte andas så gör det att de blir blöta och tunga. De ger ingen rolig känsla när du springer. Av den anledningen ska du välja kläder i funktionsmaterial som andas och du ska undvika kläder i bomull.

Klä dig lager på lager

När du springer är det mycket bättre att ha på sig två tunna tröjor än en tjock. Svett förflyttas nämligen lättare genom två tunna lager än ett tjockt och det gör att du helt enkelt blir mindre blöt. Det håller även värmen bättre då det är luften mellan träningskläderna som ger värme. Superunderställ och vindjackor gör vinterlöpningen praktiskt taget lika lätt som att springa på sommaren. På underkroppen kan du välja mellan overallbyxor eller tajts.

Löparjackan har som syfte att ta bort vinden

En löparjacka ska vara tunn och lätt. Själva jackan ska inte ge värme utan det gör tröjorna under jackan. Jackan ska enbart ge skydd mot vind och rusk. Du ska därför inte köpa en för tjock jacka utan den kommer endast kännas tung och klumpig.

Bra grepp med skorna

Det är bra att ha skor med grov sula, dubbade skor eller broddar på skorna när du springer på vinterunderlag. Alla som är medlemmar i Runacademy har 20% rabatt på broddar från Springyard som är mycket bra att ha på skorna vid halt underlag.

Löpare med broddar på fötterna


2 kommentarer
  1. Hej,

    Det jag saknar är tips på en bra sportbh helst med ull närmast kroppen. Det finns några att köpa på nätet men det är svårt att veta om de sitter tight eller inte.

    • Hej Annette!
      Ja, det är svårt och det är vanligt att man blir kall om brösten. Som du säger finns det många fodrade sport-bh men ett tips är att köpa inlägg som du kan använda i din vanliga sport-bh. Perfekt är att köpa ”bröstvärmare” som ofta används när man ammar och får risk för mjölkstockning. Men passar även bra även för andra tillfällen! 🙂