Stäng

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Längsta långpasset efter min graviditet!

Publicerad

Jag har bestämt mig för att i år springa ultravasan 45km i augusti om knappt 2 månader. Det känns väldigt inspirerande med ett tydligt mål efter min graviditet.

För att lyckas springa så pass långt så krävs det en hel del långpass och det är inte helt lätt att få till som nybliven mamma. Lösningen har därför blivit att ta med lilla Filip på långpasset och så springer vi så länge som han är nöjd.

Innan ett långpass brukar jag därför inte bestämma mig för hur långt exakt det ska bli. Det måste ändå vara Filip som får styra. Om han ledsnar så får det helt enkelt bli en kortare tur. Man får även räkna med att det blir några stopp och det är ingen idé att bry sig om tempo. Det får ta den tid som det tar.

När jag springer långpass brukar jag ändå inte bry mig så mycket om hastigheten. Det viktiga är att vara ute en längre stund så att muskler, leder och ligament lär sig att vänja sig vid den belastning. För att lyckas med det behöver man inget högre tempo. Det är först när man sprungit så pass mycket långpass att kroppen har vant sig vid det som det kan vara värt att testa på att höja tempot, men där är jag inte riktigt än.

I går hade jag ett mål att få göra 20km men det gick ännu bättre än vad jag hade trott. Till slut blev det hela 27km då Filip var nämligen på gott humör. Han blev bara lite less på slutet så då fick jag öka tempot något så att vi kunde komma hem fortare. Det är faktiskt min längsta sträcka sen min graviditet och kände mig väldigt tacksam att min kropp så väl som att Filip tillät mig det. Vilken lycka!

Här kommer mina bästa tips när du ska ut på långpass:

1) Tänk på att ha med vätska och extra viktigt om det är varmt ute.

2) Ska du vara ute längre än 90 minuter är det en fördel att ha sportdryck för att fylla på med energi och salter. Jag hade nu ingen sportdryck hemma men det fungerade bra med saft och vätskeersättningstabletter (Typ Resorb).

3) Håll ner tempot. Det största felet många gör är att man springer för fort som gör att det tar väldigt lång tid att återhämta sig från passet. Det viktiga är att snarare att vara ute länge än att springa så fort.

4) Förbered gärna en runda innan du ger dig iväg och helst ska det inte vara möjligt att gena. Det är mycket mer motiverande att springa långt om man har förberett en runda innan.

5) Dela upp din långrunda i kortare delar och ta till exempel 5 km i taget. Det kan kännas extra jobbigt om man tänker att man ska springa 25 km medan det blir lättare om man tänker att man bara ska springa 5km och gör det fem gånger.

6) Spring gärna inte hela rundan på asfalt utan håll dig även till mjukare underlag då det blir skonsammare för kroppen.

7) Långpass gör främst att benen blir tunga och trötta. Bli därför inte rädd för att benen känns tunga under passet trots att pulsen inte är så hög. Oavsett tempo så är det oftast i benen man blir mör när man är ute en längre tid än vad kroppen är vad vid. Ju fler långpass du springer desto mindre trötthetskänsla kommer du att få i benen.

8) Det är okej att gå i backar. Det viktiga är fortfarande inte hastigheten utan hur länge du är ute. Tar du det lugnt i backarna så är det större chans att du orkar längre.

9) Njut och ha det skönt. Ett långpass ska kännas mysigt och fokus ska snarare vara på att njuta än att springa med hög puls.


2 kommentarer
  1. Så bra. Ska verkligen ta till mig de här råden inför min start i Lurs backyard den 13 juli.

  2. Tack för uppmuntran. Gjorde mina första 27 km någonsin igår och precis som du skrev, mör i benen men inte annfåd. Ska verkligen tänka på vad du skrivit, vill gärna göra mitt första maraton den 24 aug i Jönköping.